Tema om Leg
Tema om Leg
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Gammel nok til fritidsaktiviteter?

”Moar! Jeg vil gerne gå til fodbold!”, meddeler Theo på 3 år sin mor. Men hvornår er det egentlig passende at lade sit barn starte på en fritidsaktivitet?

Der er meget godt at sige om fritidsaktiviteter. Dit barn oplever, hvordan det er at blive bedre til noget. Det lærer at være en del af et aktivt fællesskab, være social, tage imod fælles beskeder, vente på tur og dele succeser og nederlag med andre. Det får venner og lærer nye ting, og er det en fysisk aktivitet, får det også motion.

Vil hellere lege med far, mor og søskende

Men små børn har faktisk ikke noget egentligt behov for at gå til en fritidsaktivitet, før de bliver omkring 5-6 år. Når Theo meddeler, at han gerne vil gå til fodbold, er det ofte fordi, han har set de store drenge drøne rundt med seje fodboldsko og sports T-shirts på vej til fodbold. I virkeligheden vil han lige så gerne, eller måske endda hellere, sparke fodbold med mor eller far i parken eller i baghaven. For det allerbedste, små børn ved, er nemlig at lave noget sjovt sammen med far og mor.

Fritidsaktiviteter er forældrenes behov

Mange forældre er bange for, at de ikke stimulerer deres barn nok, hvis ikke de sørger for en eller flere fritidsaktiviteter. Og man kan føle et vist pres, hvis andre forældre har meldt deres børn til fritidsaktiviteter og underholder med det ved forskellige lejligheder. Men behovet er ofte mere forældrenes end barnets.

Input fra morgen til aften

Et lille barn er i gang med at lege og lære nyt, fra det slår øjnene op, til det går i seng. Det har ikke brug for ekstra input, når det kommer hjem fra børnehave. Faktisk har det i mange tilfælde mere brug for fred og ro … og for at være sammen med far, mor og søskende, hvis der er nogle.

 

Hulahop

Fysisk aktivitet er dejligt

 

Når dit barn bliver 5-6 år gammelt er det derimod fint at begynde med fritidsaktiviteter. Men vent med at melde dit barn til noget, indtil det selv giver udtryk for, at det gerne vil gå til fodbold, gymnastik, dans, eller hvad det nu kan være.

Når dit barn skal til at begynde til en fritidsaktivitet, er der lige nogle overvejelser, som du bør gøre dig først:

 

• Er mit barn klart til at overskue og sætte sig ind i et helt nyt regelsæt, som vil være til træningen?


• Er mit barn klart til at komme ud i et miljø, der i et eller andet omfang er præget af konkurrence eller visen-sig-frem?


• Der er stor forskel på at turde danse hjemme på stuegulvet sammen med mor og far og så komme hen et sted, hvor der er mange voksne og børn, som ser på én. Magter mit barn denne forskel?


• Er der tid nok til bare at lave ingenting, være spontan, have legeaftaler eller hjælpe med f.eks. huslige pligter, som jo også styrker barnet og lærer det at mestre livet?

 

• Er mit barn klar til at acceptere, at han kan møde andre (jævnaldrende) børn, der har gået til fodbold i nogle år og derfor er bedre end ham?


• Hvilken aktivitet passer bedst til mit barn? Selv om storebror kan ramme fjerbolden med badmintonketsjeren, og han synes, det er fedt, så er det ikke sikkert, at det gælder for lillesøster.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.


Undgå stress

Når så du melder Amalie til springgymnastik eller Malik til fodbold, så husk også resten af familien. Det hele skal kunne hænge sammen. Det er en rigtig god idé at vælge fritidsaktiviteter, som ligger i nærområdet, så der ikke skal bruges så meget tid på transport. Og aktiviteten skal også helst ligge på et tidspunkt, som passer eller kan passes ind i resten af familiens rytme. Fritidsaktiviteter skal være en fornøjelse og ikke skabe stress i familien.

Det må ikke være for svært

Det er også vigtigt, at du sørger for, at sværhedsgraden af fritidsaktiviteten passer til dit barn. Hvis barnet bliver meldt til noget, som er for svært, kan det blive en negativ oplevelse og ikke den givende positive oplevelse, som barnet får, når det har det sjovt og samtidigt lærer noget nyt.

… og hvad gør du så, hvis Amalie lige pludselig ikke gider at gå til springgymnastik længere? Læs mere om det her

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk