Tema om Gravid
Tema om Gravid
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Uge 16 - Tøjet begynder at stramme

Der kan være smerter i livmoderbåndene, som løber igennem en kanal i lysken. Og så er tøjet måske begyndt at stramme over maven.

Mor

Måske har du været generet af nogle smerter i lysken i ugevis, eller det kan være et nyt fænomen for dig. Det er en slags vokseværk i livmoderbåndene, som holder livmoderen. Båndene går nemlig gennem lysken, og de skal strække sig, efterhånden som livmoderen vokser. Måske er det en type smerter, du vil få med jævne mellemrum.

 

Hvornår kommer barnet? Du kan bruge vores terminsberegner. Den er nøjagtig, fordi den tager hensyn til, hvor lang din cyklus er.     

 

Det kan også være, du er ved at få problemer med at knappe bukserne. Så det er på tide at tænke over hvilket tøj, du kan være i. Hvis du er heldig, kan du låne af veninder, der selv har fået børn. Eller muligvis har du lidt tøj, du stadig kan være i. Du har sandsynligvis behov for både BH’er, hvor der er plads til brysterne, og tøj der kan udvides hen over maven.

Barn

Cirka 16 centimeter langt er barnet nu, og det vejer omkring 125 gram. Det er begyndt at få hår, og det har øjenbryn. Øjnene har flyttet sig hen mod midtlinjen af ansigtet, selvom de sidder længere fra hinanden, end de gør, når barnet bliver født. Øjnene har tidligere været placeret mere på siden af hovedet. Barnets hjertelyd kan høres med en doptone (et ultralydsapparat, som kaster lyden ud i lokalet, så alle kan høre den, barnets hjerteslag lyder nærmest som en lille fiskekutter).

Far

Måske bliver din kæreste øm i fødder og ben, eller det kan være hen over lænden, det værker af og til. Noget af det bedste du kan gøre, er at give lidt massage på de ømme steder. Noget afslappende musik på anlægget, lidt lun olie på hænderne og så massage på de ømme steder på den måde, som din kæreste kan lide det. Det er forskelligt, om hun synes bedst om, at du trykker med tommelfingrene, eller om hun bedre kan lide et fast og roligt greb omkring de ømme muskler. Lad hende fortælle og styre hvordan, du gør. Muligvis falder hun i søvn, det er tegn på, at hun har behov for at slappe af.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

  

Læs mere om jordemoder Bodil Kirstine Møller


 

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk