Tema om Gravid
Tema om Gravid
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Uge 15 - Måske kan man mærke livmoderen

Du og din kæreste kan måske selv mærke livmoderen, der er ved at stige op over kønsbenet. I kan muligvis finde noget, der fornemmes som en lille fast kugle under hænderne. Se har hvordan I kan forsøge jer.

Mor

Nu kan du helt sikkert mærke livmoderen med dine bare hænder. Hvis du lægger dig ned, fx på sengen, med en pude under sædet, så kan du lade dine hænder forsigtigt glide ned under navlen med kurs mod kønsbenet. Så kan du sikkert mærke en fast, rund bule inde under huden. Det er din livmoder med barn, moderkage og fostervand. Hvis du og din kæreste har lyst til det, så kan han sandsynligvis også mærke livmoderen.

 

Hvornår kommer barnet? Du kan bruge vores terminsberegner. Den er nøjagtig, fordi den tager hensyn til, hvor lang din cyklus er.     

 

Du er forhåbentlig kommet i gang med noget motion, hvis du ikke har det som fast rutine. Sundhedsmyndighederne har nogle anbefalinger til dig om motion under graviditeten. Dem kan du læse ved at klikke her.

 

Barn

Dit barns hørelse modnes fra nu og er udviklet helt omkring uge 24. Og der er jo på ingen måde stille i livmoderen. Den store pulsåre – aorta – det larmer virkelig, når blodet rytmisk pulserer igennem den. Din stemme og dit hjerteslag går også tydeligt igennem til barnet. Og musik og sang, det kan barnet efterhånden også tydeligt fornemme. Undersøgelser har vist, at nyfødte kan genkende melodier, der er spillet meget mod slutningen af graviditeten. Og morens stemme kender barnet også. Barnet vejer nu cirka 70 gram og er 13 cm. langt. Blodårerne inden under den tynde hud ses tydeligt.

 

Far

Mange gravide kvinder kæmper med for mange kilo på sidebenene og måske samtidig med muskelstyrke og kondition, der godt kunne være bedre. Mænd er gode til at arbejde hen imod målbare og konkrete mål. Så hvis det er en situation, du kender, så er det måske et fælles anliggende, I kan hjælpe hinanden med. Og hvor din kæreste virkelig har brug for din viljestyrke og moralske opbakning. Hvis I har lyst til en ferie, inden din kæreste bliver alt for besværet af graviditeten, så er det et godt tidspunkt at planlægge den. Det kan være alt fra en cykeltur i det danske bondeland til en storby- eller badeferie i udlandet.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

  

Læs mere om jordemoder Bodil Kirstine Møller

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk