Tema om Gravid
Tema om Gravid
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Uge 13 - Første konsultation på sygehuset

Anden tredjedel af graviditeten er nu begyndt, træthed og kvalme er forhåbentlig stærkt på retur.

Mor

Nu begynder det næste trimester, og den periode er for mange gravide par en dejlig tid. Livmoder og barn er ikke endnu så stort, at du bliver besværet af det, og du begynder sikkert at tænke mere konkret på barnet derinde. Du skal nok meget snart til den første kontakt med sygehuset. Rigtig mange gravide par ser frem til, at de skal se barnet ved den første scanning, som tilbydes alle gravide kvinder.

 

Sundhedsmyndighederne har informationer om undersøgelsesforløbet, dem finder du på dit kommende fødesteds hjemmeside. Og hvis du tilmelder dig Huskeren (se til højre under SHOP og SMS), så får du automatisk besked, når det er tid til at bestille tid til en undersøgelse. Det er lidt forskelligt fra fødested til fødested, men det tager teknikken bag Huskeren højde for.

 

Hvis du er alene om barnet, må du meget gerne tage en ledsager med ved undersøgelserne. Hvornår kommer barnet? Du kan bruge vores terminsberegner. Den er nøjagtig, fordi den tager hensyn til, hvor lang din cyklus er.     

 

Den første konsultation hos jordemoderen tilbydes sædvanligvis imellem uge 13 og uge 15. Her vil i mange tilfælde blive udarbejdet en forløbsplan, så I kan være forberedte på de tilbud, sundhedsvæsenet har til jer under graviditeten. 

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Barn

Fra nu og frem til uge 22 vokser barnet allermest. Det kan bevæge sig, hagen er synlig og halsen kan ses. Barnet kan vende sig rundt og reagerer på morens bevægelser. Fingerneglene på hænderne begynder at vokse frem, og armene er længere end benene. Men det varer ikke ved.  Begge køn producerer kønshormoner og de udvendige kønsorganer udvikles.

 

Far

Du har muligvis afsat tid til at være med ved den første jordemoderkonsultation og hvis ikke, så skulle du prøve det. Når du er med ved konsultationerne, bliver du en del af fællesskabet omkring det barn, I venter. Hvis du helt overlader det til den kommende mor, bliver det måske begyndelsen til en graviditet, hun vil opleve som ensom. Nogle undersøgelser har desværre vist, at fædre ikke altid tages med som aktive deltagere hos læger og jordemødre. Hvis du har sådan en oplevelse, kan du gøre opmærksom på, at du også er en aktiv part af jeres forældreskab. Mange fædre har en meget positiv oplevelse, når de er med til den første scanning, hvor I ser jeres barn for første gang. 

 

 

Læs mere om jordemoder Bodil Kirstine Møller


 

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk