Tema om Gravid
Tema om Gravid
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Uge 9 - Ved familie og venner, at I venter barn?

Det er klogt af kvinden at overveje, om der er nogle forhold i arbejdsmiljøet, der lige skal tænkes over. Både fysisk slid og andre påvirkninger fra arbejdslivet kan være væsentlige.

Mor

Bekymrer du dig over, om dit arbejde kan være skadeligt, nu du er gravid, så kan du tale med din læge om det.

 

Hvornår kommer barnet? Du kan bruge vores terminsberegner. Den er nøjagtig, fordi den tager hensyn til, hvor lang din cyklus er.     

 

En arbejdsplads er forpligtet til at tage hensyn til gravide medarbejdere og eventuelt omplacere den gravide kvinde til opgaver, der ikke er skadelige for graviditeten. Der er typisk problematikker i forhold til ergonomi, altså tunge løft, meget stående arbejde. Til kemisk påvirkning som opløsningsmidler eller narkosegasser. Til biologiske påvirkninger som infektionssygdomme samt til arbejdstidsmæssige påvirkninger som nattevagter eller meget lange arbejdsdage. Hvis du ved planlægning af dit undersøgelsesforløb har fået afklaret, at du tilbydes en moderkageprøve, så foretages den i graviditetens 9. – 13. Uge. Du kan klikke her og se mere om moderkageprøve.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Barn

Barnet måler nu knapt 3 cm fra hoved til hale. Nu udvikles barnets køn. Det er jo bestemt af sædcellen (om det er et x eller et y kromosom) for en pige (x) eller en dreng (y). Og æggestokke og testikler begynder at udvikle sig nu. For pigernes vedkommende begynder udviklingen af alle de anlæg til ægceller, som hun har resten af livet. Øjenlågene er ved at dannes, men øjnene er stadig vidt åbne med en hinde over (udviklingen af øjnene er først helt færdig omkring uge 25), ørerne kan ses. Hjertet er bygget færdigt med fire hjertekamre, og anlæggene til lungerne er færdigt. Huden er ganske tynd, men den er der.

Far

Du ser sikkert stadig på graviditet og forældreskab lidt fra sidelinjen. Det er faktisk svært at følge helt med både i tempo og overvejelser. Du er sandsynligvis i gang med at forberede dig på, hvem du synes, der skal indvies i jeres lille hemmelighed. Det er nok noget, I taler en del om. Og måske synes du, det er lige lovlig meget af og til. Din kæreste har helt sikkert brug for at dele sine overvejelser med dig, du kan måske få lidt ideer om, hvad der sker videre frem ved at læse lidt foran i ugerne, der kommer.

 

 

Læs mere om jordemoder Bodil Kirstine Møller

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk