Tema om Gravid
Tema om Gravid
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Uge 5 - Du er gået "over tiden"

Blødningen kom ikke som ventet denne gang. Eller måske blødte kvinden bare meget mindre end sædvanligt. Andre tegn peger på, at I skal være forældre kan være træthed hos den kommende mor.

Mor

Du er nu gået over tiden – graviditetstesten er positiv. Måske har du mere brystspænding, end du plejer at have op mod menstruationen og måske mærkes træthed på grund af graviditetshormonerne. Du vil sikkert begynde at regne på, hvornår du så skal føde.

 

Hvornår kommer barnet? Du kan bruge vores terminsberegner. Den er nøjagtig, fordi den tager hensyn til, hvor lang din cyklus er.     

 

Terminsdatoen er en teoretisk beregning af, hvornår fødslen kan forventes. Det er ganske almindeligt at føde mellem 3 uger før og 2 uger efter den beregnede dato.

Graviditetens varighed opgives i antal uger og dage. Fx betyder 20+5, at der ud fra beregningerne er gået 20 uger og 5 dage fra sidste menstruations første dag. Man siger, at du er i 21. uge.

Det er nu, du helt sikkert ved, at du venter barn. For rigtig mange kvinder er der både følelser af glæde, men også den anden side ved at skulle have barn. Du tænker måske på forpligtelser, har vi kærlighed nok, og er det det rette tidspunkt?

Barn

Hovedet vokser, og fosteret bliver mere aflangt. Hjertet begynder at slå hen mod slutningen af ugen, og barnet har nederst en halelignende udposning som afslutning på ryggen. Bare rolig – den forsvinder igen i uge 9. Øjne og ører begynder at udvikles, og der er knopper, hvor armene senere kommer. Mange af hjernens og nervesystemets funktioner er næsten færdigudviklet. For nervesystemet skal styre hjertet og kroppens muskler, efterhånden som de udvikles. Barnet er på størrelse med et stort og opsvulmet risengryn.

Far

Du deltog måske, hvis I selv lavede graviditetstesten. Og du så, at den var positiv. Det kan også være, du kom hjem og fik beskeden om, at du skal være far. Det er meget almindeligt at blive glad og overvældet, men også føle sig på vej ud i noget, som du ved vil ændre livet for altid. Derfor er glæden ofte blandet med nervøsitet for, hvad et barn (om det er første gang eller du har flere børn) vil føre med sig.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

 

Læs mere om jordemoder Bodil Kirstine Møller

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk