Tema om Gravid
Tema om Gravid
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Uge 0 - I venter ikke barn endnu

Her kan I se, hvad der sker i løbet af graviditeten for jer og jeres barn. Uge for uge er nogle bud på, hvad der typisk sker på nogenlunde disse tidspunkter.

Der sker ikke noget afgørende nyt hver uge graviditeten igennem, ligesom noget, men ikke al udvikling og oplevelse, sker på helt bestemte tidspunkter og i bestemte uger. Her i uge for uge er der også nogle bud på temaer, der nok optager jer i de forskellige perioder. Det er muligt at klikke sig videre til artikler om de forskellige temaer.

 

I kan bruge vores terminsberegner til at regne ud, hvornår ægløsningstidspunkt og fødsel vil være ud fra sidste menstruations første dag.

 

Det er almindeligt at dele graviditetens forløb op i tredjedele. Dem kalder man trimestre. Første trimester er fra graviditetens begyndelse og frem til og med uge 12. Fra uge 13 og frem til og med uge 28 hedder det andet trimester, og fra uge 29 og frem til uge 40 - 42 er det tredje trimester, og ved uge 42 er stort set alle børn blevet født.  

Mor

Du er faktisk ikke gravid endnu. Man beregner fra gammel tid graviditeten fra den sidste menstruations første dag. Og det er først ca. 14 dage senere ved ægløsningen, at ægget kan befrugtes, og kvinden bliver gravid. Grunden til at man regner fra sidste menstruations første dag er, at de færreste kvinder ved præcis hvornår, de har ægløsning. Men de ved godt, hvornår de har menstruation. Det er i dag almindeligt, at terminstidspunktet endelig fastsættes ved en (ultralyds)scanning. Du vil alligevel blive spurgt om din sidste menstruations første dag. For man har altid også denne beregning med, når man fastsætter terminen. Så i Uge 0 har du menstruation. Der er anlæg til æg, som vokser frem nu. Hvilket anlæg til æg, der bliver det, som kommer ved ægløsningen, afgøres i slutningen af uge 0.


Hvis du ønsker at blive gravid, så har sundhedsmyndighederne nogle anbefalinger om fx miljømæssige forhold, vægt, tobak, alkohol og medicin til dig. Dem kan du se ved at klikke her. Det anbefales blandt andet, at du tager folsyre 400 mikrogram dagligt, fra du planlægger graviditeten og til og med 12 uge. (Folsyre er et B-vitamin, og det nedsætter risikoen for rygmarvsbrok og andre misdannelser i hjerne og rygmarv hos barnet).

Barn

Befrugtningen er ikke sket endnu. Den måde, man beregner graviditeten på, betyder, at der ikke er en graviditet i de første to uger af beregningsperioden. Derfor er barnet i virkeligheden 2 uger yngre, end ugerne siger gennem hele graviditeten. 

Far

I dag findes der ikke specielle anbefalinger til manden, der planlægger graviditet. Han kan følge myndighedernes anbefalinger til kvinden om miljømæssige forhold, mad, drikke og røg, så bliver det lettere for kvinden, hvis hun vil følge rådene, når hun ikke er ene om det. Du kan se myndighedernes anbefalinger ved at klikke her.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Læs mere om Bodil Kirstine Møller

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk