Tema om Gravid
Tema om Gravid
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Vil I have flere børn?

Der er mange meninger om, hvor lang afstand der er passende fra det ene barn og til en søster eller bror. Det er nok ikke muligt at finde "den perfekte afstand"... Her er en guide, som I kan bruge, hvis det er et relevant tema for jer. Denne del handler om jeres forældreskab, og hvordan I hver især ser på temaet - Et barn til.

"Et-barnsfamilien"

I Kina er det meningen, at familierne nøjes med et barn. I en befolkning på cirka 1.3 milliard mennesker (1/5-del af verdens befolkning) har det stor betydning, om hver familie får 1 eller 3 børn i gennemsnit. I Danmark får vi pt. (2010) 1,9 barn i gennemsnit. Familier med 3 eller flere børn er i vækst. Det er en meget høj fødselsrate i modsætning til, hvordan det er i det sydlige Europa (fx i Spanien og Italien) og i Rusland.

 

I Danmark kan vi frit vælge, hvor mange børn vi ønsker os. Hvordan ser du og din kæreste på, om I skal have flere børn? Er i enige om det? - eller er den ene af jer mere ivrig end den anden? Og hvis det er tilfældet, hvorfor så det?

Et barn til vil være dejligt, men hvad er det fornuftigt at overveje?

Hvis I er kommet frem til, at I kraftigt overvejer endnu et barn, kan I især tænke på jeres kærlighed til hinanden. Det er jo den, der skal bære og næres. Et barn til er altid fantastisk - et vidunder. Men det er også hårdt arbejde, vågne nætter, masser af vasketøj, syge børn, udgifter rent økonomisk og to eller flere børn på forskellige alderstrin, som hver især har krav på forældres opmærksomhed.

Hvad tænker I vil være godt for jeres familie:

  • Hvad vil være fordele og ulemper, hvis jeres barn skal være enebarn?
  • Er I enige om, hvad I hver især har lyst til?
  • Hvis I er uenige om at få flere børn, er det så udelukkende tidspunktet for næste barn, det handler om?
  • Hvordan synes du, at din kæreste er som far/mor - og hvad forventer du vil ændre sig, hvis I får et barn til snart?
  • Hvordan vil det være dejligt, og hvad vil være svært, hvis I fik et barn til?

Det er en god ide, hvis I hver især giver hinanden taletid - dvs. I lytter til hinanden og lader være med at afbryde i fx 5 eller 10 minutter for de enkelte spørgsmål. Det er også bedst, hvis I sørger for, at I kan tale sammen et stykke tid uden at blive afbrudt. Det kan være rigtig godt at bekræfte, du har hørt og forstået din kærestes budskab, og han eller hun har forstået, hvad du har sagt. Du kan evt. spørge for at få uddybet, hvad han eller hun mener. Og hvis I er uenige, så kan I jo give hinanden lidt betænkningstid, frem til at I har aftalt at tale om temaet: Barn igen - næste gang.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Hvordan føles det at skulle være mor igen?

Graviditeter kan være meget forskellige - og hvordan var den seneste graviditet? Hvis I nød at skulle være forældre, barnet voksede, som det skulle, moren havde det godt under graviditeten, barnet blev født og alt var helt fint, - ja så er der god grund til at tro, at sådan kommer det også til at gå næste gang, I venter barn.  

 

Hvis der var bryderier af fysisk eller psykisk  art, er det så noget, som I bekymrer jer om stadigvæk? Så er der god grund til at tale med den praktiserende læge, om der er noget, I kan gøre for at forebygge de oplevelser, I havde sidst. Det kan være alt fra bækkenløsning, en psykisk nedtur, en rigtig ubehagelig fødsel eller et barn, der blev født før terminen (præmaturt). 

Børn er meget forskellige!

Måske er jeres første barn en kraftfuld søn, som udfolder sig og kræver sine forældres udelte opmærksomhed. Eller det er en forsigtig pige, som nok har temperament, men alligevel er god til at beskæftige sig selv, uden at I forældre behøver at blande jer så meget?

Forældre er forskellige!

Eller måske har I hver et barn, og der er tre års mellemrum, og nu hvor den yngste er 9 måneder, så overvejer I, om det er på tide med et fælles barn som nummer tre. Måske er jeres alder sådan, at I tænker, det er NU eller aldrig...

Der er ingen endegyldige svar på den "perfekte" afstand

 

Se mere om enebørn - Skal det være et enebarn

Se mere om at være mor uden far

Se mere om børn tæt på hinanden

Se mere om en stor søskendeflok

 

KIlde:

Sundhed.dk - patienthåndbogen: Perfekt aldersforskel. Publiceret 24.1.2011

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk