Tema om Gravid
Tema om Gravid
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Støv er fyldt med problematisk kemi…

Sundhedsskadelige stoffer kan vandre fra moderkagen over i barnets blod, viser ny dansk forskning. Så bromerede flammehæmmere, der samler sig i husstøv, overføres til mor og barn, fx når en gravid tørrer støv af eller støvsuger.

Fra nullermand til moderkage.

De seneste forskningsresultater om påvirkning af fostre med potentielt sundhedsskadelige stoffer demonstrerer, at der er sammenhæng mellem, hvor mange rester fra bromerede flammehæmmere der findes i boligens husstøv, og mængden af stofferne i blodet hos mor og barn.

 

Flammehæmmere bruges i computere og andet elektronisk udstyr, tekstiler, polstring og plastic for at forhindre dem i at brænde. Mange flammehæmmere er blevet forbudt, men de findes stadig i en del produkter. De skadelige stoffer frigives langsomt og ophobes i husstøv. Det forurenede støv indåndes, når vi opholder os i boligen, og via lungerne kommer  partiklerne over i blodbanen.

Både filter og oplagsplads.

Moderkagen er et stort filter, og mange liter blod går igennem ”livets træ” på et døgn. Men ud over at være filter mellem mor og barn, som giver både næring og ilt til babyen, fungerer moderkagen også som lagerplads for fx flammehæmmere og andre sundhedsskadelige kemiske stoffer. Stofferne bliver indåndet som støv af moren og ender i moderkagen i løbet af nogle timer.
 

Fosteret er med navlestrengen forbundet til mor og moderkage

Foster, navlestreng og moderkage

Hvad betyder flammehæmmerne for fosteret?

De præcise sundhedsmæssige konsekvenser for fosteret kendes endnu ikke til bunds. Men det er vist, at skjoldbruskkirtlen påvirkes, og forskerne mener, det sandsynligvis betyder, at stofferne blandt andet kan påvirke barnets vækst og udvikling, være med til at fremkalde kræft senere i livet, forstyrre hormonbalancen og svække evnen til at få børn, når barnet er blevet voksent og selv har lyst til at blive forælder.

Du kan begrænse virkningerne ved at

  • vælge miljømærkede produkter,
  • købe produkter uden bromerede flammehæmmere (spørg i butikken - tjek på internettet),
  • undgå elektroniske maskiner i soverum og børneværelse,
  • lufte ud i din bolig (5 minutters gennemtræk mindst 3 gange om dagen),
  • gøre godt rent jævnligt - især støvet på de elektroniske produkter skal væk,
  • bruge HEPA-filter på støvsugeren, som opsamler støv og partikler.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Er der andre stoffer, som fosteret får med i købet?

Ud over bromerede flammehæmmere har forskerne fundet adskillige andre stoffer, som også overføres gennem moderkagen fra mor til barn. Det er fx bisphenol A (plasticblødgører som blev forbudt i produkter til små børn i 2010), men også pesticider (giftstoffer fra fx sprøjtegifte), ftalater og tjærestoffer transporteres over i moderkagen. Og der er selvfølgelig også de kendte stoffer som alkohol, nikotin og koffein.


Alle de nævnte stoffer har betydning for fostret på forskellig måde. For nogle af de ”gammelkendte" (alkohol og nikotin) er virkningerne forholdsvis velbelyste, men for andre stoffers vedkommende er forskningen endnu ikke så langt, at de forskellige sundhedsmæssige konsekvenser for foster/barn er kendte.

 

Kilder:

Miljø og sundhed: Fostre optager kemikalier fra husstøv.

Videnskab.dk: Husstøv skader fostre.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk