Tema om Gravid
Tema om Gravid
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Moderkagen er et kæmpe filter

Moderkagen arbejder på højtryk, når moren er omkring 35 uger henne i graviditeten. 1.000 liter blod drøner igennem moderkagens filter i løbet af bare et døgn til glæde for barnet, der mæsker sig i næringsstoffer og ilt fra blodet. Det er dog ikke alle stoffer, som barnet har lige stor glæde af.

Ind imellem overrasker kroppen med sin utrolige indretning. I 35. uge af en kvindes graviditet filtrerer moderkagen 1.000 liter blod dagligt, som svarer til den samme mængde, der kan være i en madras, der er to meter på hver side og er 25 centimeter høj.

Moderkagen er som et kæmpe filter, der sier næringsstoffer, ilt og mange andre ting fra moren til barnet. Barnets og morens del af kredsløbet er tæt forbundet, men mor og barn deler hverken blod eller blodårer (se tegningen (som ikke er med lige nu)).

Livgivende ilt og næringsstoffer

Fra morens blod kommer ilt, næringsstoffer (fx protein, sukker, fedt, vitaminer og mineraler), andre stoffer (fx nogle hormoner og enzymer) samt vand. I barnets krop giver næringsstofferne energi til barnet, der vokser, bliver tykkere, udvikler sig og bevæger sig. Alt imens går affaldsstofferne den modsatte vej fra barnets navlestreng over moderkagen til morens kredsløb, der udskiller affaldsstofferne.

Moderkagen vokser i takt med, at barnet bliver større og er på sit højeste omkring graviditetens uge 35. Efter den tid bliver gennemstrømningen gradvist mindre frem til fødslen.

Fostervandet har smag

Imens moderkagen arbejder på højtryk for at give barnet den næring og ilt, det har brug for, hygger barnet sig i fostervandet. 99 % af fostervandet er almindeligt vand, men det indeholder fx også enzymer, hormoner samt sukker og smagsstoffer, som kommer fra det mad og de drikkevarer, som moren har indtaget i løbet af graviditeten. Barnet drikker af fostervandet (det sutter og synker), dets nyrer filtrerer vandet og barnet tisser det ud i livmoderhulen igen. Barnet er derfor vænnet til de forskellige smage, det har fået fra den mad og drikke moren har indtaget.

Der er en stor omsætning af fostervandet, som ved hjælp af barnets filtrering i slutningen af graviditeten udskiftes cirka hver tredje time. Omkring fødselstidspunktet er der ½ - 1 liter fostervand. Mere eller mindre fostervand kan være et udtryk for, at barnets nyrer ikke fungerer optimalt, eller at barnet har andre vanskeligheder.

Navlestrengen

Blodet, der løber gennem navlestrengen, transporterer alt hvad barnet har brug for. Navlestrengen består af noget geleagtigt væv, som omslutter tre blodårer - to navlearterier og en vene. Navlevenen transporterer iltrigt blod med næringsstoffer til barnet fra moderkagen, og navlearterierne sørger for, at affaldsstoffer fra barnet kommer tilbage til moderkagen. Navlestrengen er omkring ½ meter lang ved fødslen.

Både gode og mindre gode stoffer

Det er dog ikke kun de gode og sunde stoffer, som ender i barnet gennem blodet. Stoffer, du sikkert gerne vil være fri for, at barnet får, må barnet desværre tage med. Men hvis du ved hvilke kilder, de skadelige stoffer kan komme fra, har du bedre mulighed for at undgå dem.

Alt hvad du spiser, drikker, indånder og smører dig ind i, får dit barn også del i. Derfor er den sunde fornuft en god makker i hverdagen.

 

Hvor er de potentielt sundhedsskadelige stoffer?
• I luften – dampene fra maling, partikler fra spraydåser, parfumerester, cigaretrøg, brænderøg, bilos etc.
• Gennem hud og slimhinder – sundhedsskadelige stoffer fra creme, shampoo, hårfarve, parfume etc.
• Det du spiser og drikker - rester fra bekæmpelsesmidler, tilsætningsstoffer, konserveringsmidler etc.
• Det gælder også medicin, du tager
• Du kan tale med jordemoderen eller lægen, hvis du er i tvivl.

Du kan læse sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk