Tema om Gravid
Tema om Gravid
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Min tatoo – det personlige udtryk i huden

Har du lyst til at smykke huden, som 600.000 andre mennesker i Danmark gjort det? Og har du babydrømme, som du snart vil realise? Så læs endelig videre.

Det er en gammel skik at smykke sig i og på huden. Der har været mange trends i tidens løb. Lige fra fuldriggeren på sømandens svulmende overarm i 50-erne til nutidens kunstfærdige små diskrete fingerringe og til andre mennesker, hvor huden nærmest fremstår som ét stort lærred for yndlingstatovøren.

Gravid og lyst til at markere

Tatoveringer er for rigtig mange i dag et ønske om at udtrykke sig selv som person med udsmykning af kroppen. Og hvorfor ikke, når der netop sker det nye: ”HURRA, VI VENTER BARN!”. Den glade begivenhed er da oplagt at fejre med en ny tatovering…

 

Tatoveringer og gravide

Som gravid gennemgår kroppen store forandringer.

Ved du det om tatoveringer og graviditet?

Hvis du er gravid eller prøver på at blive det, så skal du måske lige overveje en ekstra gang. I det blæk, som tatovøren bruger, kan der være sundhedsskadelige stoffer, som kan påvirke et foster (blækket få mere at vide). Hvis du har eksem, psoreasis eller tendens til at danne grimme ar, når du har sår, der skal hele op, så er der grund til at være ekstra påpasselig. 

Det er blækket, der er i søgelyset

I 2012 gik miljøministeren ud og forbød 13 tatoveringsfarver på grund af en uacceptabel forøget risiko for kræft. Og en undersøgelse har vist at 10 procent af den nyindkøbte blæk indeholdt bakterier fra producenten.

 

Så mange har gener af deres tatoveringer:
18 procent er utilfredse med deres tatovering

12 procent har gener af deres tatovering

5 procent har fået fjernet en tatovering

 

De mest almindelige gener er:

- at tatoveringen klør i sollys

- at der kommer infektion efter tatoveringen

- overfølsomhed i huden er sjælden

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

For en række af de kemiske stofferne er der stor usikkerhed, når det kommer til hvor meget af det kemiske stof, der skal ind i kroppen, før det udgør en risiko. Man ved heller ikke hvor store mængder farve, som kroppen optager.  

Spot på tatovør, hygiejne og hvad der er i blækket

31. maj 2018 vedtog Folketinget Tatoveringsloven, og loven trådte i kraft 1. juli 2018. Alle tatoveringssteder skal registreres, tatovører skal gennemgå et kursus i hygiejne, der skal være tjek på hygiejnen hos tatovøren, og der er rammer for tatoveringer (fx at man skal være over 18 år for at blive tatoveret, det er ikke tilladt at tatovere på ansigt, hals og hænder). Det er sikkerhedsstyrelsen der har ansvaret for at have tilsyn med tatovører. Se mere om reglerne for tatovering.

 

Lidt tal om tatoveringer:

15 procent af alle voksne har en tatovering

Lidt flere mænd end kvinder har en tatovering

Trenden er, at flere helt unge får tatoveringer

Man skal være 18 år før det er tilladt for en tatovør at lave en tatovering

Tatoveringer i ansigt, på hals og hænder er ikke tilladt

Kilder:

Tatovørloven: Lov nr. 695 af 8. juni 2018.

Sikkerhedsstyrelsen 2018

Værd at vide om tatoveringer. Tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital. Marts 2014.

Sundhedsstyrelsen: Registreringsordninger for tatovører. Januar 2014.

 

 

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk