Tema om Gravid
Tema om Gravid
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Hvad er der i sexlegetøj?

Sexlegetøj udbredes via nethandel, ved "homeparties" og gennem almindelige butikker, og dem findes der stadig flere af . Men hvad er sexlegetøj egentlig lavet af - og er der noget du skal være opmærksom på, hvis du bruger legetøjet er gravid eller ammer?

Teknologisk Institut har for Miljøstyrelsen undersøgt forbrugsmønstret i af sexlegetøj fremstillet  af plast eller gummi. Der er udført kemisk screening for sundhedsproblematiske stoffeaf 16 forskellige stykker sexlegetøj og af de 16 er de 6 stykker analyseret for, hvor mange af visse problematiske stoffer fra sexlegetøjet, der trænger over i en væske (migrationstest). På baggrund af analyserne vurderedes de udvalgte stoffer rent sundhedsmæssigt.

På baggrund af undersøgelserne har Miljøstyrelsen følgende tips:
Gravide og ammende bør ikke bruge sexlegetøj af blød plast
Undgå sexlegetøj lavet af PVC
Brug kondom over dildoer m.m.
Brug vandbaseret glidecreme.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Blød plast

I en del sexlegetøj er blød plast en væsentlig bestanddel og det viser sig i en del tilfælde at være blødgjort vinyl (PVC), hvor blødgørerne kan udgøre op til 70 % af materialet. De blødgørere, der anvendes er af ftalattypen (DEHP, DNOP, DINP). Ftalater og PVC har vist sig at have hormonforstyrrende effekt, og derfor er det væsentligt at overveje, hvordan du kan undgå disse stoffer.

Vejledning fra producenterne til forbrugerne

Meget af sexlegetøjet sælges over internettet , forbruget er stærkt voksende, og der er ofte ingen vejledninger for brugen, hvor der er fokus på de miljømæssige forhold eller indholdsbeskrivelser af produkterne.

 

I forbindelse med undersøgelsen har et lille udvalg af fysiske butikker, der sælger sexlegetøj besvaret et spørgeskema. Ud fra besvarelsen af skemaet konstateres det: ” (butikkerne) har vist sig at have meget begrænset materialeviden. Men man råder kunder, der er i tvivl med hensyn til eventuelle sundhedsskadelige effekter fra materialet, til at trække et kondom over emnet, hvis det er en vibrator. Vask af produkterne før og efter brug med mildt sæbevand er også blandt anbefalingerne”.

Miljøstyrelsen resumerer resultaterne af undersøgeserne sådan:

"Sexlegetøj kan indeholde en række stoffer som f.eks. ftalater som DEHP og DINP (blødgørere), fenol, carbondisulfid, organiske tinforbindelser m.fl.  En del af disse stoffer kan frigives i forbindelse med brugen af sexlegetøjet. 

 

Rapporten viser, at det ikke er forbundet med sundhedsfare at anvende sexlegetøjet ved normalt brug (1 gang om ugen).  Der er dog for nogle af vibrator /dildoernes vedkommende en (mindre) risiko for især gravide og ammende ved 1 times dagligt brug". 

Kilde

Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i sexlegetøj, Miljøstyrelsen 2006
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk