Tema om Gravid
Tema om Gravid
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Fødslen - skal du være alene?

Har du aktivt valgt at blive gravid, så er det jo ikke ensbetydende med, at du skal være alene om fødslen. Hvis du ikke lige har en far til dit barn, som skal med til fødslen, så kan du få gode ideer i artiklen her.

Stadig flere kvinder vælger at blive gravide uden en fast partner at dele graviditet, fødsel og barn med. Der er ikke aktuelt nogle registrer over danske kvinder, der vælger moderskabet uden en fast partner, men flere vælger tilsyneladende, at få hjælp til at blive gravide og kan se frem til at blive alene forælder.

Et svært valg for nogle gravide

Nogle vil synes, det er skræmmende, at skulle føde alene, mens andre vil synes, at det er alt for intim en oplevelse til, at de kan invitere familie og venner til at deltage. Og har familie og venner heller ikke været helt begejstrede for din idé, om at vælge at få et barn uden en partner, så kan du også være meget i tvivl om, hvorvidt de vil være en støtte under fødslen.

 

Er det første gang du skal føde, så aner du heller ikke, hvilke reaktioner du vil have på alle de smerter og følelser, der kommer med fødslen. Du kan læse om andres fødsler, deres reaktioner og følelser, men enhver fødsel er unik, så du kan aldrig på forhånd få vished om, hvordan din fødsel vil blive og hvordan du helt nøjagtigt vil håndtere den oplevelse.


Hvem skal du have med til fødslen?

Hvem har jeg lyst til at have med ved fødslen?

 

Men du kan alligevel forberede rigtig meget ved at være forberedt på, at du kan reagerer på mange forskellige måder og, også for dig selv, overraskende måder.
 

Det betyder også, at du måske har brug for hjælpere, selv om du nu som gravid ikke tænker, at du har det behov.  Eller at du som gravid forestiller dig, at du skal have masser af familie og venner omkring dig, men når du føder, oplever, at det er stressende med så mange mennesker omkring dig. 
 

Det er ikke ualmindeligt, at fødende kvinder trækker sig lidt ind i sig selv og ønsker ro omkring sig, for at kunne koncentrere sig om fødslen. Samtidig oplever mange, at det giver en stor tryghed at vide, at have en rolig hjælper er lige ved hånden.

Valg af fødselshjælpere

Kig dig om i kredsen af familie og venner. Hvem kunne du tænke dig at have med til fødslen og dele denne store oplevelse med? Og hvem kunne du forestille dig, skulle stå lige på den anden side af døren og være den, der fx løber ud i byen efter mad og drikke, hvis fødslen trækker i langdrag?

 
Har du selv forældre, så skal de måske inddrages som hjælpere, men ikke nødvendigvis på fødestuen, men lige uden for døren?  Der er mange måder at være fødselshjælper på. Nogle skal måske først hjælpe efter fødslen og i virkeligheden fungere som barselshjælpere, hvor deres hjælp vil være, at de sørger for ro og forplejning til dig i de første dage efter, at du er kommet hjem med dit nyfødte barn.

 

Det kan være en idé, at du i god tid inden fødslen snakker med familie og venner om de roller, de kunne få som dine fødselshjælpere. Snak med dem om at du ikke vil lægge dig fast på, hvorvidt de skal helt med ind på fødestuen, men måske blot skal være lige på den anden side af døren og kan tilkaldes, når du har brug for det.  Det giver også dem tid til at tænke deres roller igennem og måske komme med forslag, som du ikke selv havde tænkt på.

Forbered fødselshjælperne

Du kan invitere dine fødselshjælpere med til fødselsforberedelse. På den måde får I sammen viden og inspiration til, hvordan du får mest mulig hjælp fra dine fødselshjælpere og de får informationer af og om fødestedet, så de også oplever, at de bliver trygge ved den rolle de skal udfylde.

 

Er der ikke fødselsforberedelse i tilknytning til det sted du skal føde, så inviter dine fødselshjælpere med, når du skal til kontrol hos jordemoderen, - og du kan naturligvis invitere dine fødselshjælpere til begge dele, så du supplerer fødselsforberedelseskurset med kontroller ved jordemoder.  Fælles deltagelse ved fødselsforberedelse eller besøget hos jordemoderen er et godt afsæt til at få snakket om de gensidige forventninger, som du og din/dine fødselshjælpere har til hinanden.

  • Selv om du skal være alene forælder, så betyder det ikke, at du skal føde alene.
  • Snak med din jordemoder om dine ønsker til din fødsel.
  • Fødselshjælpere skal forberedes på deres rolle i god tid inden selve fødslen - så start tidligt i graviditeten med at overveje, hvem du vil have med ved din fødsel.
  • Sig fra overfor de venner som tilbyder sig, men som du ikke er tryg ved at tage med til din fødsel.
  • De familiemedlemmer/venner som måske ikke har været begejstrede for din idé om at blive alene forælder, de bliver som regel meget begejstrede, når dit barn først er kommet.  

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev. 

 

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejen forældreforberedende kurser. Bor du i en kommune, der gør det, så kan du også oplagt invitere en at dine fødselshjælpere med som din ledsager til et sådan kursus.  Så tjek din kommunale sundhedspleje og forhør dig om hvilke tilbud de har til kommende og nybagte forældre.

 

KILDER:

"Barn i vente - graviditet, fødsel, barselstid - til kommende forældre" Sundhedsstyrelsen 2010

"At blive mor uden far" Lærke Mai Andersen, AAU, 2011.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk