Tema om Gravid
Tema om Gravid
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Er fødslen mon gået i gang?

Som førstegangsfødende kan det være svært at vide, hvornår fødslen går i gang. Optakten varierer fra kvinde til kvinde, og er du i tvivl, så ring til en jordemoder. Læs her trin for trin, hvad der sker i din krop i optakten til fødslen.

Er man i tvivl, om fødslen er gået i gang, så er den som hovedregel ikke gået i gang. Så der er ingen grund til at blive usikker eller urolig, men situationen kan hurtigt ændre sig. Derfor er det altid godt at ringe til jordemoderen, så hun er orienteret om hvad der sker.

Det svære ved at bedømme, om en fødsel er gået i gang er nemlig, at optakten for de fleste er en glidende overgang. Nogle oplever flere dage med optræk til fødslen med enten uregelmæssige kraftige plukkeveer eller perioder over nogle timer, hvor det ligner regelmæssige veer, der alligevel holder op. Hvis det er om natten, falder du måske i søvn igen. Det gode ved det er, at optrækket som regel har modnet og bearbejdet din livmoderhals så fødselsprocessen har et godt udgangspunkt.

Ring til jordemoderen

Det er helt normalt, at være rigtig meget i tvivl, og da optakten til en fødsel er meget forskellig og individuel, kan en jordemoder heller ikke altid vide, hvor i forløbet du er. Derfor vil hun som regel gerne tale med dig et lille stykke tid, hvis du ringer og er i tvivl.

For at hun kan guide dig bedst muligt, vil hun spørge til, hvor længe det har stået på, hvor hyppige og hvor regelmæssige og hvor lange dine veer er. Hun vil også prøve at finde ud af, hvordan du synes, det påvirker dig og spørge om andre forhold for at kunne vejlede dig bedst muligt.

Hvis hun får et billede af, at alt er normalt, kan du roligt afvente bedre veer. Men er hun i tvivl om hvordan du har det, vil hun invitere dig ind på fødeafdelingen.

Nogle fødsler starter med at vandet går. Ring til jordemoderen hvis du mener vandet er gået.

Tegnblødning

I optakten til fødslen bliver livmoderhalsen modnet og i denne forberedelsesproces kan der komme lidt blødning. Det er det, man kalder ”tegnblødning” Det kan også være, at der samtidig kommer noget sejt brunligt slim -det man kalder ”slimproppen”.

Tegnblødning kommer fordi slimhindens små blodkar let brister op til fødslen, når der er aktivitet i livmoderen. Hvis du bløder som en menstruation eller har smerter, der er varer ved – og som du ikke tror er veer, så skal du kontakte din jordemoder eller fødeafdelingen.

Læs mere i: Faresignaler.

Livmoderhalsen afkortes

Når fødslen er ved at nærme sig, sker der det rent fysiologisk, at hormonændringer og plukkeveer bearbejder livmoderhalsen, så den langsomt afkortes og går i et med resten af livmoderen. Så kan livmodermunden begynde at åbne sig og fødslen starter.

Når fødselsveerne er i gang begynder livmodermunden at åbne sig – den skal åbne sig 10 cm. Samtidig med, at den åbner sig ved hjælp af veerne, trænger barnets hoved ned og drejer sig så det kan presses ud på den mest gunstige måde.

 

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

Så er fødslen i gang

Det er de veer der åbner livmodermunden som gør, at fødslen er rigtig i gang. Det betyder ikke, at du ikke kan mærke de veer, du har inden. Det kan være, at dine tidlige veer er så ubehagelige, at du har brug for hjælp til at klare dem. Det vil ofte være faren som står for at tælle minutterne mellem veerne. Du kan se i uge for uge under 40, hvordan du kan gøre.

Men det er ofte de ”rigtige” veer, de fleste syntes er voldsomme og smertefulde og det plejer ofte at være sådan, at når kvinden gerne vil have en jordemoder eller kommer ind på fødeafdelingen, er livmodermunden cirka 3 cm åben og veernes styrke taget til.

Ved en førstegangsfødsel, er der fra dette tidspunkt ofte mellem 10-15 timers ve- og fødselsarbejde, indtil barnet er født.

 

Er fødslen ved at være i gang, kan du mærke:
• At du ikke er sulten
• At du bliver varm
• At veerne bliver længere og kraftigere
• At du ikke kan gøre andet end at koncentrere dig om veerne, når de kommer
• At du ikke har lyst til at der er andre i nærheden end dem der skal med til fødslen

Kilder:

Barn i vente: Sundhedsstyrelsen 2005
Sue Macdonald: Mayers midwifery 2004 Bailliere Tindal

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk