Tema om Gravid
Tema om Gravid
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Er du mand for at få børn i tide…

Hvilke forestillinger har yngre voksne om familiedannelse? Ønsker I at blive forældre, hvornår, og hvad der skal til, før I ønsker at sætte børn i verden? I Danmark ved vi ikke noget om disse forhold, for det har ikke været undersøgt i flere årtier.

I Sverige

Svenske undersøgelser viser, at de afgørende forudsætninger for en beslutning om at få børn er: Et stabilt parforhold, følelsen af at være tilstrækkelig moden, en mulighed for god balance mellem arbejdsliv og familieliv, god økonomi, gode muligheder for børnepasning.

 

I Danmark

8 ud af 10 unge ved ikke nok om, hvadder nedsætter evnen til at få børn. Derfor har Sundhedsstyrelsen udarbejdet noget materiale, der kan give unge yderligere viden.Se mere på¨: maybebaby.dk.

 

Den vigtigste faktor for fertiliteten er alder. F.eks. er det meget nemmere at få børn for kvinder i midten af 20’erne end for kvinder midt i 30’erne. Også sexsygdomme, brug af anabolske steroider, rygning, hash og alkohol kan nedsætte fertiliteten. 

Børn efter 35

Mange som var med i den svenske undersøgelse forestillede sig, at de ville få deres børn, efter de er blevet 35.Til trods for at deltagerne alle var universitetsstuderende, havde de en ringe viden om frugtbarhed og om risikofaktorer for nedsat frugtbarhed. Mange troede fejlagtigt, at fertilitetsbehandling helt sikkert kunne løse problemet med nedsat frugtbarhed.

 

Et barn i sin mors livmoder 

Et dejligt svømmebad..

Ønsket om børn

Hvad skal der til, for at yngre voksne ser det som en mulighed at blive forældre lidt tidligere, end det sker i dag? Formentlig gode økonomiske muligheder for at have småbørn og samtidig være under uddannelse, fleksible muligheder for at følge uddannelse og have arbejde som børnefamilie, gode muligheder for barsels/forældre orlov – også som studerende.

De unge mænds ønsker

Hvad skal der til, for at flere unge mænd ønsker børn med deres kæreste på et tidspunkt, hvor hun stadig er i den ret så frugtbare alder? Hvordan kan vi ændre på, at mange mænd først er klar til børn, når deres kæreste er i midt 30’erne, og kvindes chancer for at blive gravid af sig selv ikke længere er så store?  Det handler jo ikke om, at alle skal presses til at blive forældre tidligt – men om at skabe gode samfundsmæssige rammer for dem, der gerne vil have børn, inden de kommer i 30’erne.

Hvis du gerne vil have børn

  • Er det godt at tage den kvindelige parts alder med i betragtning, for kvinders frugtbarhed falder ret så meget i 30 – 35 års alderen og videre frem
  • Kan du tænke på, at mad og drikke samt alt, du smører på huden, kan give nedsat fertilitet, hvis det indeholder sundhedsskadelige eller hormonforstyrrende stoffer
  • Kan du forsøge at undgå sexsygdomme, brug af anabolske steroider, rygning, hash og alkohol - for de ting kan også nedsætte fertiliteten.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Fokus på mænds ufrugtbarhed i Danmark

Rigtig mange danske mænd har en elendig sædkvalitet, det viser Sundheds- og Miljøministeriets overvågningsprogram. De hormonforstyrrende stoffer er et meget komplekst område, og kun få af stofferne er velundersøgte. Nutidens forurenings-cocktail består af mange hundrede stoffer, hvor der er grund til at frygte skadevirkninger. Mere og mere tyder på, at testikelskader skyldes påvirkninger fra tiden, hvor manden var foster i sin mors mave. Med andre ord, fosterskader, som sker hos gravide anno 2009, vil først vise sig omkring 2040, når næste generation skal til at have børn.

 
Kilde:
Lone Schmidt og Niels Erik Skakkebæk*: Opråb til Danskerne: Se så at få nogle børn. Bragt den 2. September 2009 i Dagbladet Information.

 

Sundhedsstyrelsen. Materialermålrettet oplysning til unge om fertilitet. maybebaby.dk 2015 

 

Lone Schmidt er læge og lektor, dr.med. og ph.d. i ufrivillig barnløshed.

*Niels Erik Skakkebæk er professor, dr.med. på Afdeling for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet og Københavns Universitet.

 

 
Læs mere om
 
 
SMS
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk