Tema om Gravid
Tema om Gravid
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Dit ufødte barn er med "på en smager".

I løbet af det sidste trimester (graviditetens uge 27 – 40) er dit ufødte barn med på en ’smager’. Sansesystemet er stort set fuldt udviklet, og dit barn kan smage, hvad du spiser, når det suger fostervandet ind igennem mund og næse.

Udvikling af barnets sanser

Allerede tidligt i graviditeten begynder udviklingen af barnets sanser (se faktaboks). Små strukturer med smagsløg dannes på tungen og næsens komplekse sanseorgan begynder at blive formet.  Når barnet er omkring 6 måneder kan det med sine sanser smage og ’lugte’ smagsstoffer fra morens mad i fostervandet.

Vi ’smager’ med næsen

I virkeligheden smager vi meget af, hvad vi spiser, med næsen. På tungen sanser vi grundsmagene sur, sød, salt, bitter og umami (smagen af det 3. krydderi). Umami bruges meget i det asiatiske køkken og findes især i kød. Alle andre ting ’smager’ vi med næsen. Øverst oppe i næsen sidder et lille sanseorgan (lugtekolben), der registrerer duftene fra vores mad og i vores dagligdag. Vi kan skelne imellem mere end 10.000 forskellige dufte. Det betyder, at vi hovedsagelig smager med næsen.  

Når barnet suger fostervand ind igennem næsen sanser det duftstofferne i fostervandet, når de passerer næsen lugtekolbe. Barnet suger omkring dobbelt så meget fostervand ind igennem næsen, som det drikker. Barnet drikker mod slutningen af graviditeten ½ liter fostervand i døgnet.

 

Dit endnu ufødte barn får smagsoplevelser

Dit ufødte barn får smagsoplevelser...

Hvilke smage og dufte findes i fostervandet?

Vi ved faktisk meget lidt om, hvilke smagsstoffer der er i fostervandet. Men, når barnet tisser, udskilles bl.a. urinsyre og mælkesyre, som det vil kunne smage i vandet. Det er nu nok meget mere interessant for barnet at smage med på morens mad. Vi ved i dag, at krydderier som karry, spidskommen og anis (lakridssmag) overføres til fostervandet. Derudover er der fundet duftspor af hvidløg. Meget tyder derfor på, at barnet kan smage når moren spiser og drikker søde ting eller spiser krydret mad. 

Hvordan ved vi at barnet sanser duftstoffer i fostervand?

I et forsøg i Frankrig bad man 12 mødre om at spise kiks og kager med anis i de sidste uger af graviditeten. Tolv andre mødre blev bedt om at afholde sig fra anis i samme periode. Tre timer efter fødslen testede man, hvordan børnene reagerede på duften af anis. Det viste sig, at de børn hvis mødre havde spist anis, genkendte duften og reagerede positivt på den. Børnene fra gruppen der ikke havde smagt anis brød sig derimod ikke om duften. De børn som havde smagt anis i fostervandet havde altså lært at kunne li’ duften.

Skal jeg passe på med at spise krydderier graviditeten? 

Dit ufødte barn vil sikkert opleve det som noget positivt at kunne smage duftstofferne fra din mad. Duftstofferne overføres til fostervandet i små mængder, så det er da en fantastisk tanke, at du pirrer dit endnu ufødte barns smagsløg ved selv at spise krydret mad. Så du skal bestemt ikke bekymre dig om at påvirke dit barn negativt, hvis dine egne spisevaner er til den krydrede side, og hvis du spiser meget varieret. Tværtimod er det måske godt at skrue op for smagsnuancerne, hvis du spiser ”meget af det samme”.

 

Graviditetsuge

 Hvad sker der?

 8-10

 Papillerne, der gemmer på smagsløgene, ses på barnets tunge

 

11-12

 

Næsens nervebaner og lugteceller begynder at blive dannet

 

13-15

 

Tungen begynder at ligne en voksens. Papillerne og smagsløgene er stort set færdigudviklet

 

26-28

 

Barnet smager, når moren har spist noget sødt eller surt (det kan først smage salt og bitter 3-4 måneder efter fødslen

 

Næseborene åbnes og barnet kan suge fostervand ind gennem næsen

 

29-30

 

Næsens nervebaner er fuldt udviklede, og barnet sanser duftstofferne i fostervandet

 

 

 Kilder:

Schaal B, Marlier L, Soussignan R. Human foetuses learn odours from their pregnant mother's diet. Chemical Senses 2000; 25:729-737

Ganchrow JR, Mennella JA. The ontogeny of human flavor perception. In: Handbook of olfaction and gestation. Doty R (ed). Marcel Dekker Inc., New York, 2000; 823-846

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk