Besøg våres webshop
Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Vildt frustreret - Datter på 3 ½ år vil ikke spise"Spørg os" svarer:

Kære magtesløse, frustrerede og bekymrede mor.

 

Tak for din lange og nuancerede beskrivelse af jeres datter. Børn er fantastiske og meget forskellige. Jeg håber, at jeres datter har det godt, nu hun er blevet storesøster og verden er blevet forandret for jer alle sammen. En del af dine frustrationer er er centreret om jeres datters vedholdenhed og at hun opleves som en meget stædig person (det vil jeg vende tilbage til).

 

Især har søvn været på tapetet i den forbindelse, men det har I fået has på nu. Dejligt. Det helt store issue er maden. Og efter jeg havde fået forståelse for alt det, som jeres datter ikke vil spise, så kom der pludselig noget, som hun gerne vil have. MÆLK. Og det er netop her jeres opmærksomhed skal samle sig.

 

Hun drikker sig mæt i mælk, som hun elsker. Det er grunden til at hun ikke er interesseret i at spise noget som helst andet. Hun er mæt af mælk. I kan ændre hendes madvaner ved at lade det være slut med drikkemælk. Hvis I beslutter jer for det, så må I fortælle hende det klart og tydeligt. ”Vi har besluttet, det skal være slut med at drikke mælk. Det er vand, vi drikker”. Og mælk køber I overhovedet ikke. Så det findes ikke i køleskabet. Måske kan hun få en enkelt portion A38 eller noget i den stil om dagen.

 

I serverer mad, som I plejer og I spiser sammen. Samtidig skal I lade være med at kommentere, hvad hun spiser, og hvad hun ikke spiser. Og I koncentrer jer om at måltiderne bliver hyggelige, og I snakker med hinanden alle tre, fortæller om dagens gang, hvad der har optaget jer osv. Gør jer umage med, at det bliver hyggeligt.

 

Hvis I kan servere maden i skåle, som man selv kan tage fra, så er det rigtig fint. Kartofler, gulerødder, grønne ærter, broccoli, salat og frikadeller. Når ingen er sultne mere, så rydder I op, uanset hvor meget eller lidt, der er spist. Og husk det nu: INGEN KOMMENTARER.

 

Og jeg tænker også, at I skal passe på med at give jeres datter stemplet ”at hun er stædigheden selv”. Komme med fortællinger fra dagplejemoren, fra da hun var lille osv. Megen opmærksomhed om det og gamle historier, det kan meget vel forstærke karaktertrækket – og det er I ikke interesseret i, vel?

 

Så måske skulle I begynde at bemærke, når hun netop ikke er så bastant. Fx ved at sige ”Åh jeg lagde mærke til at du ….., det var velnok dejligt, du gør sådan”. Det vil give hende mere plads til også at opdyrke andre sider end at være stædig.

 

I kan tænke over, hvordan I selv er på det punkt. Ofte gør børn jo noget af det de ser, at vi voksne gør. I øvrigt kan vedholdenhed fx hvis hun skal lære noget nyt – at cykle for eksempel – være rigtig godt. At hun ikke så let giver op.

 

Jeg håber, at vandkuren vil hjælpe jeres datter til at få mere appetit. Og jeg ønsker for jer, at I lykkes med nogle hyggelige måltider, hvor I koncentrerer jer om hinanden og slet ikke om, hvad jeres datter spiser.

 

De bedste hilsner

 

Else Guldager

Sundhedsplejerske ph.d.


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk