Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Vildt frustreret - Datter på 3 ½ år vil ikke spise


[Spørgsmålet er forkortet af redaktionen]

 

Først og fremmest tak for en rigtig god brevkasse og hjemmeside. Jeg skriver, da vi nu gennem 2 år har haft mange udfordringer og frustrationer m.h.t. min nu 3,5-årige datters kost.

 

Siden hun var 1,5 år har hun spist meget ensidig kost. Egentlig er hun ikke kræsen – hun nægter bare at smage og spise en lang række madvarer, herunder nye ting. Vi satsede på, at det måske ville blive bedre efter opstart i børnehave, men tværtimod. Det sidste år i dagplejen spiste hun hver dag kun rugbrød med smør.

 

Det skyldtes som vores erfarne dagplejemor mente højst sandsynligt ren stædighed. Hun nævnte engang, at hun aldrig havde oplevet et så stædigt barn indenfor madområdet trods hendes mangeårige karriere indenfor både vuggestue og dagpleje. En overgang forsøgte jeg mig med forhandling (selvom jeg godt ved at det ikke er hensigtsmæssigt.)

 

Jeg aftalte, at hvis hun spiste de 4 bidder frikadelle, som lå på hendes tallerken, måtte hun få en is som dessert. Da jeg lidt senere ryddede af bordet efter aftensmaden lå der fire bidder gennenmtygget frikadelle i kluden. Jeg konfronterede hende med det, men roste hende for i det mindste at have smagt på det. Det skal nævnes at hun aldrig har været et stortspisende barn.

 

Jeg selv spiser alt og har gjort det gennem graviditeten, ammeperioden og gør det stadig – så hun ser jo mig spise alsidigt og hun er blevet tilbudt diverse ting et hav af gange. Hun elsker til gengæld mælk, og nogle gange tænker jeg, at hun allerhelst bare ville drikke sig mæt i det, hvis hun kunne. Af samme grund har vi sat lidt restriktioner på mælkemængden, så hun undgår at drikke sig mæt. Vi supplerer hende med en daglig vitaminpille og giver hende fiskeolie i form af chiafrø og af og til becel fedtstof på brødet. Det bekymrer os, at hun ikke har ret stort proteinindtag, da hun jo som sagt kun meget sjældent spiser kød.

 

Grøntsager får hun også kun meget sparsomt af. Udover mælk som kilde til protein plejer hun at spise godt med havregryn og rugbrød. Jeg giver hende også af og til nødder og brød med højt proteinindhold. Hvis der har været brød, knækbrød, banan, vandmelon eller rød peber i frugtordningen i børnehaven spiser hun det til formiddag og eftermiddag. Alt andet frugt rører hun ikke. Hun er i perioder meget småtspisende.

 

Eksempel på en af disse dage: ½ bolle til morgenmad, et par skiver banan + 1 knækbrød til formiddag, ½ rugbrød til middag, et par kiks, 10 pastaskruer til aften. Men måske hun bare ikke har brugt for mere, for hun er trods alt dette en glad pige, der trives, er kvik, energisk og kun meget sjældent syg. Spørgsmålet er: Er det bedst at føje hendes valg af mad og lade hende spise det hun vil (indenfor rimelighedens grænser) og bare f.eks give hende pålægschokolade med på rugbrødderne i madpakken eller at være vedholdende og fortsætte med at give hende pålæg på (med det resultat at hun simpelthen ikke spiser det).

 

Jeg vil og kan på ingen måde tvinge hende til at spise. Hun får valget, og vi sætter ikke stort fokus på det herhjemme (selvom det indeni os går os meget på, at vi ikke synes hun bliver dækket tilstrækkeligt ernæringsmæssigt). Har du erfaring med, at det vender på et tidspunkt? Og tænker du, at det kan være skadeligt for hende, at hun stort set ikke spiser kød, tænker også på hendes sparsomme jern-indtag. Det skal nævnes, at hendes mave fungerer overvejende fint. Vores læge sagde til 3års-tjekket at vi bare skulle lade være med at bekymre os om det; at vi jo alligevel ikke kunne gøre hverken fra eller til. Vi skulle fortsætte med ikke at sætte ret stort fokus på det og fortsætte med at supplere med vitaminpille.

 

Lægen tænkte at det muligvis ændrede sig efter at hun bliver storesøster (har termin om 2,5 uge) og skal til på sigt at være hans forbillede m.h.t. at spise eller kan lære noget af ham (såfremt han bliver et rigtigt madøre). Det skal siges, at hun er en yderst stædig pige. Vi har LANGT om længe fået styr på hende indsovning, men har mere eller mindre gennem ¾ år op til hun blev 3 og så igen indtil for ca. 1½ måned siden haft massive problemer med at få hende til at overgive sig til søvnen. […] eksempler på, hvor meget den stædighed kan afholde hende fra at opfylde hendes grundlæggende behov som søvn og mad. På forhånd tak

 

Mange hilsner fra


/En magtesløs, frustreret og lidt bekymret mor.

Læs svaret

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk