Besøg våres webshop
Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Min datter er uinteresseret i at spise - 13 mdr."Spørg os" svarer:

Kære Ananas.

 

(Det er Else, der svarer, da Vibeke har orlov.)

 

Jeres datter er småtspisende og har altid været det. Og hun vejede for lidt ved lægeundersøgelsen, da hun var 1 år gammel.

 

Jeg tænker allerførst … Hvordan reagerede lægen på hendes vægt? Var det noget, som lægen syntes var bekymrende? Fik I yderligere råd og vejledning omkring jeres datters mad og drikke? Fik I en henvisning til en børnelæge? Lægen kender jer og jeres barn, så der er muligheden, at du vender tilbage til jeres praktiserende læge for at få yderligere råd og vejledning.

 

Hvad du kan gøre her og nu. I det daglige er det en god ide, at dit barn får tilbudt mad med jævne mellemrum. Det er godt, at I tilbyder hende lidt forskelligt, som hun selv kan tage (dvs. vælge til). Det er vigtigt, at hun får varierede tilbud. I skal især være opmærksomme på, om hun spiser (eller drikker) mest fx af mælkeprodukter, og så undlader alt andet.

 

Madens duft og synet af mad virker stimulerende på appetitten. Så det er en god ide, at hun kan se og lugte maden, når den bliver tilberedt. Det kan være, at hun foretrækker mad, der smager af noget (hun kan godt lide skruer med paprika – måske det fortæller noget?).

 

Når I skal spise, så kan I sætte maden foran hende, anrettet på tallerkenen med lidt ærter (forskellige grøntsager), lidt fisk (eller kød), lidt kartofler (eller ris) og lidt sovs. I kan være opmærksomme på at tilbyde lidt hjælp, hvis hun har behov for det. I lader være med at nøde hende.

 

Giv vand til maden. Når I er færdige med at spise, så tager I maden væk og afslutter måltidet. Tilbyd hende små hyppige og overskuelige måltider.

 

Når I henter hende i dagplejen, så kan I give hende en slurk vand eller et stykke frugt/brød, så hun ikke tørster/sulter, før I når hjem til maden.

 

I kan sørge for at hun får masser af bevægelse og frisk luft, fx med leg på legeplads, løbe og trille på græsplænen og hjemme i stuen. Babysvømning og babyrytmik er også noget, der giver bevægelse og ”brænder kalorier af”, så appetitten forhåbentlig kan vokse.

 

I må følge med hende og se, hvordan appetit og spisning udvikler sig. Og hvis de negative tendenser fortsætter …

 

I kan bede jeres sundhedsplejerske om yderligere besøg med henblik på mad og spisevaner. Og I kan vende tilbage til den praktiserende læge, hvis I har behov for yderligere hjælp. I kan evt. bede om henvisning til en diætist, som har ekspertise inden for børneområdet – eller til en børnelæge, som kan give jer yderligere råd og vejledning.

 

Med ønsket om at jeres datters madvaner ændrer sig til det bedre.

 

De bedste hilsner

 

Else Guldager
Sundhedsplejerske ph.d.

 


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk