Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Har lille appetit og 'krudt i rumpen' - 9 måneder


Hej Else,

 

Vi har en dreng på 9 måneder, som ikke altid vil spise sin mad. Siden han var "lille" (omkring de 6-7 måneder) har der været problemer.

 

Han er en dreng med en masse krudt bagi, der elsker at udforske alt og har det hylende morsomt når, vi blandt andet leger sjove tumle lege.

 

Men mad er han ikke så begejstret for. Jeg tænker, det er fordi han ikke har så megen tålmodighed til at sidde i sin stol og spise. Han taber nemlig hurtig interesse for maden, og derefter beklager han sig i form af at sige "hmm hmm hmm" hele tiden uden stop, hvilket er meget belastende at høre på.

Dette starter typisk 5 min efter måltidet har startet, og det er lige meget hvilken tid på dagen så er det altid det samme. Vi prøver selvfølgelig alt for, at han fortsat skal have interesse og for at hjælpe ham. Han får sin egen mad i hånden, vi tilbyder vand, vil du se noget andet mad, have din egen ske osv. Nogle gange er det til sidst kun tegnefilm på iPad, der virker, som han ser med glæde og smil.

Det har jeg det rigtig dårlig med, da jeg synes vi skal spise sammen og hygge om måltidet i stedet, som familie og ikke kigge på iPad. Men jeg er dybt frustreret, fordi det er efterhånden det eneste, der hjælper så han kan sidde bare lidt længere og få sin mad.

 

Der kommer nemlig det andet problem. Han vil ikke altid acceptere, at vi giver ham skemad. Lige så snart vi forsøger at gi ham mad med skeen, så drejer han hovedet væk. Han skal sidde med et eller andet i hånden, hvor vi lige kan snige skeen ind. Til tider spytter han endda maden ud, hvis han bare ikke vil have det.

 

Hans accept af skeen med mad vi giver ham svinger i perioder. Fx her de sidste 2 dage har han ikke haft rigtig lyst til skemad, men så har han dagene før spist en hel masse og spist op til alle sine måltider. Er det normalt? Det er som om at han den ene dag elsker mad, og den næste dag hader det. Og det er desværre de fleste dage, han ikke er så interesseret. Ingen måltider spiser han med lethed, og uanset om han spiser meget, eller ingen ting. Vi må altid prøve en masse ting for at beholde hans opmærksomhed på maden og lysten til at sidde i stolen.

 

Det er virkelig frustrerende som forældre, både for min mand og jeg, vi vil jo bare at han skal spise sin mad og vokse sig sund og fin.

 

Hans mål lød på 7870 gr, og 71 cm lang da han var 8 1/2 måned gammel. Dette er jo ikke så meget og han ligger på grænsen til at gå en kurve ned.

 

Jeg giver ham masser af fedtstof i maden i form af olie eller smør. (Usaltet).

 

Men hvad kan vi gøre for at hjælpe ham til at spise noget mere? Eller i så fald tage mere på! Skal han drikke sødmælk til måltiderne i stedet for vand?

 

Hans døgnrytme ser således ud:

7-8:00 Vågner
8:30-9:00 Spiser grød, og spiser selv brød - smør - og most bær ovenpå.
11:00 Varm mad, rester fra aftensmad. Typisk kød/fisk, kartofler grøntsager osv.
12:00 Sover middagslur
14:30 Vågner
15:00 Spiser halv portion grød og med frugt i hånden
16:30 Youghurt med havregryn og et lille snack knækbrød.
18:00 Aftensmad
20:00 Godnat og ammes

 

Derefter vågner han tit mellem 3-4 gange om natten og bliver ammet hvis ikke han falder til ro af sig selv.

 

Der kan der godt komme 2 amninger efter klokken 24.

 

Jeg tænkte også på, om det er okay at han får hans 2 mellemmåltider i streg der sidst på dagen efter han har sovet middagslur? Altså den mad klokken 15 og 16:30. Eller skal jeg vende om og sige, at han får et mellemmåltid klokken 11 i stedet, og så får han sen middagsmad klokken 15? Så der kommer balance mellem store måltider og små?

 

Han følger sin udvikling fint, rigtig dygtig motorisk. Kravler med hurtigt fart, og løfter sig og går rundt mellem møbler. Han kan stable ringe og elsker at åbne kasser og putte ting i, og tage ud.

 

Har du nogen råd til os, så vi kan få ham til at spise noget mere? Hvad synes du eventuelt om måltiderne, og amningen.

 

Det er hårdt for os som forældre, når han ikke vil spise, og det tager meget af overskuddet og glæden i hverdagen. Vores søn ser ikke tynd ud på nogen måde, det samme siger vores egen sundhedsplejerske. Men det er jo kurven der helst ikke skal knække, og han bør jo veje en smule mere.

 

Jeg ser meget frem til dit svar,

 

Med venlig hilsen


/Nanna.

Læs svaret

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk