Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Fedt til hjernen? - 7 mdr."Spørg os" svarer:

 Hej ”En lykkelig og nysgerrig mor”.

Hjernen indeholder en masse nerver. De mange nerver i hjernen omgives af fedtmembraner, der kaldes myelinskeder. Myelinskederne isolerer nervetrådende i store dele af nervesystemet og er en forudsætning for, at disse kan fungere.

 

Når et barn fødes, er det kun dele af hjernen, der har myelinskeder(hjernestammen og den forlængede rygmarv) og først når barnet er omkring 7 – 8 år, er der dannet myelinskeder i hele hjernen/nervesystemet.

 

Disse myelinskeder består hovedsagligt af fedt (og en lille smule protein), og da fedt ikke er et stof, der dannes i kroppen, så har barnet brug for at få tilført fedt via sin kost.

 

Hjernen har således brug for fedt til opbygning og opretholdelse af dens struktur, og for i det hele taget at kunne fungere. Hjernens største vækst finder sted i sidste del af fosterlivet og de første to leveår og derfor er det rigtig vigtigt, at barnet i denne periode ikke mangler fedt i sin kost.

 

Men det er ikke ensbetydende med, at barnet skal have store mængder af fedt, men helt undvære fedt kan kroppen/hjernen heller ikke.

 

Er du nysgerrig for at læse mere om hjernens udvikling hos børn, så vil jeg anbefale dig, at kigge i forskellige fagbøger. Fx har Ann Elisabeth Knudsen skrevet om emnet, på en let tilgængelig måde.

 

Mange hilsner

Vibeke Samberg
Sundhedsplejerske, cand.scient.soc.


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk