Besøg våres webshop
Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Det er svært med mad og søvn - pige 7 mdr.


 Kære fagpanel

 

Jeg fødte en dejlig datter (mit første barn) ved kejsersnit d. 25. februar '16. Hun kom til verden 3,5 uge før tid, da jeg havde svangerskabsforgiftning, og vejede derfor kun små 1995 g. Trods hendes hårde medfart har hun været forskånet for diverse ting dette kunne have medført. Hun følger sin kurve i vægt, men ligger selvfølgelig i den lave ende.

 

Lige siden vi kom hjem fra hospitalet med hende, har hun sovet i samme seng som hendes far og jeg. Jeg har ammet liggende og har kunne sove imens, dette har fungeret rigtig godt for os indtil nu.

 

På det seneste kæmper jeg oftest en kamp med at få ro på hende, imens amningen står på. Hun ligger simpelthen og sparker, vender sig og græder. Hun har et stort suttebehov, men desværre vil hun ikke tage sut, så hun ligger som regel med mit bryst i munden, indtil hun er langt væk, og jeg kan snige brystvorten ud af munden på hende.

 

Om natten er jeg heldig, hvis jeg får 2 timers sammenhængende søvn. Hun vågner som regel hver time til halvanden natten igennem. Hun vågner, græder, vi agerer grillkylling og vender os om, hun får det andet bryst, småsnacker lidt, og vi sover videre. Hun har aldrig taget sut og finder sig ikke i, at det er far som forsøger at berolige hende. Det eneste der gør tricket er at få mit bryst i munden, og hun bruger den som en sut natten igennem. Jeg har svært ved at finde ud af, hvordan jeg kan skære natamningerne ned, når hun bliver fuldstændig hysterisk, hvis der ikke kommer bryst.

 

Vi startede på fast føde for godt 1 måned siden, hvortil jeg håbede, at dette kunne ændre hendes sovevaner, så hun sov bare lidt længere stræk. Dette er desværre ikke sket. Jeg har forsøgt at putte hende i vuggen ved siden af, men her vågner hun oftere, end hvis hun ligge hos mig. Så for at jeg ikke skulle blive sindssyg af at skulle putte hende et hav af gange natten igennem, så nu ligger hun hos mig og sover.

 

Vi forsøger at køre efter en dagsplan der hedder:

 

MORGEN kl. 7-8

Hirse- eller fuldkornsgrød med frugtmos på toppen og vand af kop (2-4 spsk. grød)

Puttes til den forlængede nattesøvn.

 

FORMIDDAG

Bryst

 

FROKOST

Øllebrød med svesker eller kartoffelmos med kød, vand af kop og bryst efter behov (2 dl. øllebrød eller kartoffelmos)

Puttes til middagslur

 

EFTERMIDDAG
Grød med frugtmos, vand af kop og bryst efter behov

Tilbydes evt. frisk frugt eller grønt i hånden i løbet af eftermiddagen


SEN EFTERMIDDAG

Bryst

Puttes (powernapper)

 

AFTENSMAD

5 dråber D-vitamin og jern

Kartoffelmos med kød og vand af kop, evt. frugtmos til dessert (1 dl. kartoffelmos)

 

SEN AFTEN

Bleskift og nattøj på

Sig godnat til verden og rul gardin ned

Puttes med stofble, sut og bryst

 

Ofte ender denne plan ikke med at holde, da hun i dagtimerne sover alt fra 30 min. til 3 timer (desværre langt oftere 30 min.). Her kan vi godt putte hende i barnevognen, når hun er vågen og trille hende i søvn, men hun sover ekstremt let og vågner af ingenting. Der kan være dage, hvor hun står op 7.15 og kun sover 1 time i løbet af hele dagen. Vi aner simpelthen ikke hvad vi skal gøre, og hun er tydeligvis træt, for hun er irritabel og hysterisk.

 

Har I nogle idéer eller forslag til, hvad vi kan gøre anderledes ift. hendes kost, der måske kunne gøre noget for hendes (og vores) søvn? Hun viser meget interesse i mad og spiser rigtig godt, som regel 1-2 dl. mos/øllebrød/grød ved hvert måltid.

 

Vi tænker at forsøge, at komme en natgrød ind inden sengetid. Vi har i nogle dage forsøgt at give hende en flaske, men hun bliver hurtigt hidsig og afviser den.

 

Tænker I, at det er en god idé med grøden og hvor længe efter aftensmaden ville I give den? (hun kan ofte ikke holde sig vågen mere end 1½-2 timer). Ville I ligeledes give hende den samme grød hver aften så hun ligesom ved, at nu er det tid til at sove?

 

Jeg har været meget i tvivl om, om jeg skal amme efter hun har spist, for at fylde hende helt op eller om jeg i stedet skal amme hende før hun bliver puttet til hendes lur?

 

For at ridse det op har vi 2 ”problematikker”:

 

1.     Hun er dybt afhængig af mit bryst for at kunne sove om natten

2.     Hun sover meget let og i meget korte stræk

 

Ååh jeg håber I kan hjælpe en træt mor :)

 


/Louise.

Læs svaret

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2018. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk