Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Ammes meget om natten - Dreng knapt 7 mdr.


Hej "Spørg os".

 

Jeg har efterhånden hårdt brug for et råd.

 

Lidt baggrundsinformation:

Vores dreng er 6½ måned og er 3. barn i søskendeflokken. Født til termin, vægt 3425 gram og 53 cm lang. Ved 5 måneder 6400 gram og 68 cm. Han er en glad dreng og har den sidste uges tid kravlet. Han er meget opmærksom og trives godt.

 

Men søvn, amning og overgangskost udfordrer os. Han tager ikke sutten, er ikke interesseret i sutteflasken og kun sparsomt flaske med hældetud. Sutteflaske og flaske med hældetud mest forsøgt i forbindelse med at han spiser hele natten, og er blevet mindre interesseret i grød og mos.

 

Han begyndte så småt med smagsprøver ved 4½ måned, hvor han havde vist lidt interesse, men det var sparsomt hvad han spiste. Det blev ofte kun til små smagsprøver og nogle gange afviste han fuldstændig. Hjalp med helt tynd grød.
 
Nærmere de 6 måneder blev det til lidt mere af og til, så han nogle gange spiste 4-5 skefulde op til ½ dl grød. Han spiste nu med større variation af grød, mos og forskellig konsistens. Har hele tiden været glad for vand af kop. Ved måltiderne sidder han med blød frugt eller grønt, men han er begyndt ikke at være interesseret i at smage på det som tidligere.

 

Oplevede for to uger siden at han fik mindre lyst til maden. Han havde ikke gang i maven, vil tro i 5-6 dage indtil han kvitterede en lille blød formet knold. Gav laktulose 7 ml og han fik gang i maven samme dag med meget stor mængde afføring. Først formet, efterfølgende blød/tynd afføring. Jeg har forsøgt at give laktulose fortsat 3,5 ml morgen og aften, men han skriger, spytter det ud og jeg kan slet ikke få det i ham. Forsøgt i vand men han afviser efter at have smagt det.

 

Ved måltiderne kan det nogle gange svinge fra, at han efter et par opfordringer med skeen åbner munden og vil spise, til at han har lukket mund, men ligeså stille finder ud af, at det smager ham, til at han lukker munden helt i og nogle gange, vender han hovedet væk og vrider sig. Nogle gange siger han allerede fra, når vi vil til at sætte ham i højstolen.

 

Jeg kan være bange for, om vi er kommet til at presse ham lidt på et tidligere tidspunkt, hvor vi oplevede at han ikke var interesseret i de første skefulde han blev tilbudt og pludselig blev interesseret. Andre gange har vi nok forsøgt lidt for meget. Nu undlader vi at presse ham og accepterer, at han afviser.

 

Vores rytme aktuelt:

 

Ca. 6.30 står vi op.

8.00 tilbydes hjemmelavet havregrød eller øllebrød med frugtmos, vand af kop. Har ofte afvist maden de sidste 1-2 uger. Drikker et par mundfulde vand.

9.00-9.30 Ammes og puttes i barnevognen. Falder næsten altid i søvn ved brystet.

11.00 ca. Vågner ofte efter 1½-2 timer.

11.30-12.00 tilbydes øllebrød, havregrød eller kartoffel-grøntsagsmos med fisk/kød. Vand af kop. Nogle gange også modermælkserstatning i kop

13.30-14.00 Ammes og puttes i barnevognen. Falder ofte i søvn ved brystet eller vugges i barnevogn for at sove.

Kl. 15.00-15.30 Vågner efter typisk 1-1½ times søvn. Bliver nogle gange ammet hvis jeg skønner han kan være sulten og der er omkring 2 timer til aftensmad.

Kl. 17.30-18.00 Tilbydes kartoffel-grøntsagsmos med fisk/kød. Frugtmos til dessert. Vand af kop.

Kl. 18.30 Pusles, bades eller vaskes med varm klud. Kommer i nattøjet.

Kl. 18.45-19.00 Har de sidste par aftener forsøgt at tilbyde hjemmelavet vælling. Har taget omkring 30 ml.

Kl. 19.15-19.45 På eget værelse med dæmpet lys og synger den samme puttesang. Ammes ved begge bryster og puttes i egen seng på eget værelse.

Eksempel fra i nat efter at være faldet i søvn kl. 20.00:

Kl. 21.30 vågen og ammes, lirker brystet fra ham efter han har suttet mest intenst.

Kl. 22.30 vågen og ammes, lirker brystet fra ham.

Kl. 01.00-01.30 vågen og ammes, reagerer et par gange på at brystet lirkes fra ham og han er blevet lagt over i egen seng og tager derfor længere om at falde i søvn.

Kl. 3.30 vågen og tages ind i vores seng og ammes, brystet lirkes fra ham, sover videre.

Kl. 5.00 vågen og ammes. Jeg falder selv i søvn og han ligger med brystet i munden til vi så småt begge vågner efter en times tid.

Kl. 6.15 står op. Ammes ikke i håb om appetit til grød senere.

 

Jeg søger råd om, hvordan jeg får vendt rytmen til at han spiser om dagen frem for om natten. Jeg er klar over, at han forbinder putning med at falde i søvn ved brystet og forsøger derfor at lirke brystet fra ham. Det skal siges, at jeg et par nætter har forsøgt at vugge ham til ro uden at tilbyde brystet. Det har kostet omkring en times gråd og er endt med amning den ene gang. Jeg synes især det er svært at nægte ham det efter en dag, hvor han har spist meget sparsomt, og derfor er sulten om natten. At komme på eget værelse at sove for 1½-2 uger siden har heller ikke hjulpet.

 

Jeg er bekymret for, om han får jern nok, når han ikke er særlig interesseret i maden for tiden og mht. modermælkserstatning får han formentlig kun svarende til max 30-40 ml i døgnet gennem grød/hjemmelavet vælling/på kop.

 

Jeg er i tvivl om, om jeg skal fortsætte med laktulose? Han har kvitteret med lille mængde afføring to gange på 1½ uge. Ikke hård. Og hvis jeg skal fortsætte - eller senere får behov for at give laktulose - søger jeg råd til hvordan jeg kan give det?

 

Mvh.


/Camilla.

Læs svaret

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk