Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Hvor meget væske/amning om natten - 9 måneder"Spørg os" svarer:

Kære Ida.

 

Tak for dine beskrivelser og spørgsmål. Jeg tænker, at jeres udfordringer om natten sandsynligvis vil blive mindre, hvis han spiser og drikker mere i dagtimerne.

 

Du er selv inde på temaet med dine spørgsmål om, hvor meget mad og amninger/flasker, han bør have for at være mæt om natten. Din søn har selv svaret. Med tre hovedmåltider, hvor du begynder med grød eller mos – som sikkert nu er blevet grovere – husk en teskefuld fedtstof pr. portion mad. Han skal have det man kalder energitæt mad – og fedtstoffet bidrager netop til det. Ud over tre hovedmåltider, har han behov for cirka to mellemmåltider.

 

Når han er mæt og ikke vil have mere mos/grød/brød til måltiderne, giver du ham bagefter MME eller bryst, så meget som han vil have. Et barn i hans vægtklasse har behov for omkring ¾ liter MME/ammemælk i døgnet + så meget vand, som han har lyst til. Børn er jo som vi andre. Appetitten kan svinge fra dag til dag, så det vigtigste er, at du ser på din søn hvornår han er mæt, og hvad han er tilpas med.

 

Om natten vil jeg foreslå, du sørger for at have en flaske parat, og at I også giver ham sut - håber det er en mulighed – I kan eventuelt vænne ham til sutten om dagen. Du skal se det han får om natten som et væsketilskud og ikke som MME eller mælk. For med mængder på 20 – 60 ml. er det ikke så meget, han får. Dvs. hvis du kan give ham vand, er det allerbedst. Hvis han ikke vil nøjes med det, så kan fortyndet MME, med så meget vand, som han vil acceptere. Målet er, at han ikke skal have mættende drikkevarer om natten – det betyder, at du heller ikke lægger ham til brystet om natten.

 

Jeg tænker, at du muligvis lugter dejligt og tillokkende af mælk. Så hvis det er muligt for dig, så kan du tage en ren bluse på, der måske ikke dufter så tillokkende af mors mælk, og minder ham om at han godt vil ammes. Jeg ved ikke om det er en mulighed, at en anden voksen tager over om natten i en periode, så du ikke frister ham?

 

Jeg tror, at han vil sove mere stabilt om natten, når han får rigeligt med mad og drikke i dagtimerne og kun minimum om natten af vandige ting. Og hvis han kan sove tæt på en anden en dig, så er det også en god ide.

 

Da du skriver han sover godt og længe, og hans væskeindtag om natten er i småtingsafdelingen, så tænker jeg, at det er et spørgsmål om at holde fast i den gode udvikling og dreje endnu mere i den retning at han mættes om dagen og kan få vand/tynd MME i begrænset omfang om natten. Men aldrig bryst om natten, hvis det på nogen måde er muligt at undgå ...

 

Held og lykke med det hele. Håber at I kan bruge nogle af ideerne og tankerne her i svaret.

 

De bedste hilsner

 

Else Guldager
Sundhedsplejerske ph.d.


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk