Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Kan kunstige negle skade? - Gravid"Spørg os" svarer:

Kære Luna,

 

Tak for din henvendelse.

 

Jeg forstår godt, at du plages af tankemylder. Men jeg hæfter mig ved, at du har tænkt de rigtige tanker, at du har lagt mærke til de rigtige ting, og du har foretaget de rigtige handlinger, så jeg synes ikke, at der er nogen rimelig grund til at tro, at dit foster er blevet skadet af noget af det, som du omtaler i din mail til Sundhedsplejersken.dk. Jeg skriver derfor omgående til dig.

 

Din opmærksomhed har været rettet imod (1) kemikalier generelt, (2) Shellak/gellak på en neglesalon, (3) naturmaling, (4) spartling med megafiller fra Polyfylla.

 

Jeg kan læse mig til, at du har været opmærksom på de rigtige ting, så du derved har reduceret mulige påvirkninger helt afgørende. Alt tyder på, at de påvirkninger, som du har været udsat for, var minimale og i realiteten uden betydning. Du fremhæver, at der var udsugning ved bordene på neglesalonen, der i øvrigt lå i et center, hvor der var en stor åbning ud til resten af centeret, og dermed rigtig gode muligheder for udluftning. Videre var der gennemtræk, da du hjalp din kæreste med naturmaling i nogle timer, og I i sov i en anden lejlighed - netop for at undgå påvirkninger med kemiske stoffer.

 

Hvad angår Polyfilla, er der ikke grund til at tro, at produktet megafiller afgiver skadelige kemiske stoffer af betydning under de omstændigheder, som du beskriver Og du skal ikke være bekymret for, at du fik en lillebitte plet neglelak på huden.

 

Jeg synes derfor på det foreliggende ikke, at der er nogen grund til at gå i dybden med de enkelte stoffer og produkter.

 

Det, som du nu har oplevet, kan medvirke til, at du og din kæreste nu bliver mere opmærksomme på det mylder af kemiske stoffer og produkter, som ikke blot I - men også alle vi andre - omgås i vores hverdag i det moderne samfund, både hvad angår indkøb, og hvad angår de mange kemiske stoffer og produkter, som indgår i husholdningen og vores daglige tilværelse. Det er uhyre vigtigt, at I har det i fokus, især så længe du er gravid og ammer dit barn. Men det er lige så vigtigt fremover, ikke blot af hensyn til jeres barn, men også af hensyn til jer selv.

 

Antallet af kemiske stoffer og produkter kan i høj grad nedbringes i en børnefamilies hverdag. Det kan hjælpe jer at søge efter et sikkerhedsdatablad på nettet, hvis I er i tvivl om, et stof eller et produkt er skadeligt. Ganske ofte er der advarsler på selve produktet (deklarationen), som det er klogt at læse igennem.

 

Held og lykke med det videre og med graviditet og fødsel.


Venlig hilsen

 

Per Vagn-Hansen
Speciallæge i samfundsmedicin


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk