Kære Elisabeth.
Tak for dine mange spørgsmål. Jeg tager dem et for et.
Er det sikkert at spise kødpålæg, der har været nedfrosset og optøet?
Ja, hvis de er friske, når de bliver nedfrosset.
Er det sikkert at spise kold fisk, der har været tilberedt?
Ja, hvis det er tilberedt, som man bør - ved tilstrækkelig høj temperatur og bliver hurtigt ´nedkølet.
Er det sikkert at spise tilberedt kold bacon?
Ja, hvis det er godt gennemstegt.
Er det sikkert at spise kolde frikadeller, der har været optøet fra frost?
Ja, hvis de kun har været frosset én gang og tilberedt ved tilstrækkelig høj temperatur.
Er det sikkert at spise kolde frikadeller på 2. dagen efter at have været nedfrosset og genopvarmet dagen inden?
Ja, hvis de har været varmet helt op og derefter på køl hurtigt.
Kan jeg og baby blive smittet med listeria og haresyge ved at spise kylling pålæg og spegepølse?
Du skal være meget uheldig for at blive syg af listeria med de to produkter, du nævner. Det sker meget sjældent, at der er listeria i færdigmad. Men der har været nogle få (1 - 2 sager) i de seneste år. Haresyge har jeg ikke hørt om med de produkter, du nævner.
Med hensyn til frosne færdigretter. Du kan tænke på, at hvis der er bakterier i maden, så udvikler de sig rigtig godt, når maden er 20 - 30 grader varm. Dvs. ved langsom optøning, når maden står ude i omkring 20 grader, så vokser bakterierne godt. Opvarmning (når det koger og du steger ved høj varme), så dræbes de fleste bakterier. Men hver gang du genopvarmer maden, kommer der flere bakterier - og de kan udvikle sig.
Det er grunden til, at man fraråder at genindfryse mad, der har været optøet én gang.
Håber at det svarer dig på dine spørgsmål.
De bedste hilsner
Else Guldager
Sundhedsplejerske ph.d.