Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Bliver jeg snart gravid?"Spørg os" svarer:

Kære Nana.

 

Tak for dit spørgsmål. Det er helt forståeligt, at du og din kæreste er utålmodige for, at din menstruation skal komme i gang.

 

At få menstruation igen betyder, at din krop skal begynde at danne forskellige hormoner, som styrer den kvindelige cyklus. Den har, som du selv er inde på, været ude af funktion siden du var 15 år. Så jeg er meget enig med din læge i, at der skal tålmodighed og tid til for din krop. P-piller virker jo netop ved at forhindre kroppens egne hormoner i at virke, fx at få æg til at modnes i æggestokkene, livmoderen gøres klar til at huse et foster osv. Så dine hormoner skal begynde at fungere igen efter mange år, hvor de processer i kroppen har været inaktive.

 

Du har også fundet ud af, at det kan tage op til et helt år, før du kan forvente, at det sker. Derfor lyder det som en fin aftale, du har med din læge, at du skal have afklaret, hvordan det står til rent hormonelt om en måneds tid. Jeg synes også, at du skal gemme dine bekymringer angående PCO til den tid. Skriv dine spørgsmål ned og få dem stillet til lægen, så du kan få svar, der passer til netop din situation.

 

Ganske kort om PCO. Forkortelsen PCOS står for Poly Cystisk Ovarie Syndrom. Det er en hormonel forstyrrelse, som ses hos 5-10 procent af kvinder i den fødedygtige alder. Selve ordet polycystisk betyder, at der er mange blærer på æggestokken (ovariet). At det er et syndrom fortæller, at der er flere symptomer til stede på samme tid. Det er netop derfor, det er en god ide at du taler med din læge. For hvilke symptomer bygger din læge sin mistanke om, at du har PCOS?

 

Hvad du selv kan gøre? Helt enkelt, så tænker jeg, at du kan leve sundt, være glad for din kæreste og nyde jeres elskov og tanker om et barn sammen. Hvis du og din kæreste ryger, så kan I holde op med det, I kan tænke over jeres vaner med hensyn til alkohol, og hvad jeres vaner betyder for familieliv og sundhed, glæde ved hinanden og livet sammen i det hele taget. For I er jo i gang med at bygge en familie op. Det er både glædeligt, dejligt og spændende, samtidig med at det også er udfordrende.  

 

Jeg håber, at jeg fik svarer på det, du har spurgt os om.

 

Held og lykke med det hele.

 

Else Guldager

Sundhedsplejerske ph.d.


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk