Besøg våres webshop
Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Vågner alt for tidligt om morgenen - 1 1/2 år"Spørg os" svarer:

Kære K og N.


 

Tak for jeres spørgsmål om jeres søns sovevaner. Jeg kan se, at han vågner efter cirka 10 timers søvn. Og I kan mærke på ham, at han sover for lidt. Så hvordan får I vendt udviklingen?

 

Jeg er enig med jer i, at I ikke skal trække sovetiden. Hvis I skulle noget, så kunne I prøve at putte ham 30 minutter før, for han er jo MEGET træt, når han skal sove. Hvis I putter ham senere giver bare endnu mere uro i hans system. Så det der skal til, er tydeligvis mere søvn – I må nok satse på at lære ham at sove videre om morgenen.

 

Jeg ved ikke om I sover i samme rum, eller om han sover for sig selv. Uanset hvad, så må I vise ham – og fortælle ham, at det er for tidligt at stå op. Han vil sikkert protestere, men I må klart signalere, at det ikke er tid at stå op endnu. Det er jo heldigvis mørkt på det tidspunkt (vi er i november). Så ikke noget med lys og snak. Og hvis han ikke vil lægge sig ned, så lad ham være. Han skal mærke, at I mener det. Det er sovetid, og vi skal alle sove længere. Alt er kedeligt, det er mørkt og far og mor sover.

 


I må selvfølgelig være opmærksom på, at han ikke har en fyldt ble eller andet, som I skal gøre for ham. Men hvis alt er ok, så må I sige: ”Godnat og sov godt”.

 


I kan prøve at putte ham, som I plejer at gøre til sidst, når han skal sove om aftenen. Eller én af de voksne kan lægge sig på en madras ved hans seng med sin egen dyne og sove videre der. Så ser han, at det handler om at sove stadigvæk.

 

 

Alternativt kan han putte sammen med jer i de sidste par timer, inden I skal op. Men her skal I overveje, om det kan animere ham til at synes, at I skal sove sammen HELE natten. At sove sammen med jer skal kun være for at vænne ham til at sove til 7-8. For det er det han bør, for han er i meget bedre humør, når han først vågner ved den tid.

 

Søvn er vaner. Så I må indstille jer på morgentummel indtil hans vane med at vågne for tidligt er blevet afløst af, at I har tvunget en ny vane igennem – Sov til klokken 7-8 stykker og vær glad resten af døgnet.

 

Held og lykke med det hele.

 

De bedste hilsner

 

Else Guldager
Sundhedsplejerske phd


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2018. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk