Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Søvn og mad, vaner og rutiner, hvad gør jeg?


Kære Else.


Jeg er alene med min 5 måneder gamle datter. Hun er en meget glad pige og stor trives på alle måder. Min udfordring er, at hun igennem længere tid ikke har ville sove mere end 1-2 time af gangen om natten.

 

Da hun var et par måneder var det oppe på 4-5 hver nat. Hun har aldrig ville bruge sut. Har ammet hende fuldt ud indtil 21 juni, hvor jeg startede på overgangsmad (stadig kun små smagsportioner), for at se om det var sult. Hun har altid spist meget og lider heller ingen nød, hvis hun ikke få noget (men ikke overvægtig, blot dejlig baby-elastisk-agtig).

 

Jeg ved godt, at overgangsmaden nok skal være i større portioner, før det virker. Men det er ved at være fuldstændig opslidende og ren tortur, kun at få 1 times søvn af gange om natten. Desuden har hun disse dage med varmen, kun sovet ca. 1 time om dagen alt i alt. Men det er vel meget normalt for babyer i sådan en hede.

 

Det er nætterne der dræner mig. Er det sovevanerne det måske er galt med? Hun falder normalt i søvn ved mit bryst - ellers kommer hun i barnevognen, som jeg dog oftest er nødt til at vugge før hun sover. Så sover hun der, indtil hun vågner første gang. Normalt er jeg så træt, at jeg så falder i søvn, når hun ligger og får mad første gang - og derfor vågner jeg først når hun vækker mig ved at brokke sig.

 

SÅ kommer hun nogle gange i barnevognen igen, men det sidste stykke tid har jeg ladet hende ligge hos mig, jeg har haft et behov for selv at "overleve" og få så meget søvn som muligt (selvom det måske er kortsigtet, I know...). Eller vil mere mad mon hjælpe?

 

Rytmen er ca sådan om aftenen:

21: Giver hende bryst - tager en times tid, så hun falder i søvn ca 22 (inden da har hun oftest fået en lille powernap omkring kl. 18, på ca. 20-30 min - ellers bliver aftenen ulidelig. Og får hun ikke powernappen, falder hun stadig først i søvn kl. 22.

 

24: Vågner - forsøger at berolige hende med strøg på maven + evt vippe barnevogn

 

1: vågner igen - forsøger at berolige

 

2: vågner igen - kan nu høre at gråden er sult... og hendes måde at vende sig rundt på viser at hun er sulten... ammer i sengen - vi falder omkuld begge to af træthed....måske hen ved 3 tiden

 

4.30 eller 5: vågner igen.... får mad - sulten - måske fordi hun ikke har fået nok kl. 2? fordi vi blot falder i søvn?

 

6 eller 6.30/7: vågner typisk og vil op... sulten....
ammer - hun er vågen indtil hendes første lur kl. ca 10 - eller også tager hun en powernap ca kl. 8 på en halv time....

 

Om dagen kan hun på "normale" dage (temp mæssigt) tage en lur på 2-3 timer formiddag - og en times tid eftermidag - og måske powernappen igen ved 18 tiden. Og sådan kører det....

 

Har på fornemmelsen, at det er mine egne vaner/rutiner der halter - og at jeg har trukket det, fordi jeg selv hele tiden skal "overleve" et eller andet. Så er der lige barnedåb, derefter... etc.  Bare hun ville tage sutten tænker jeg. Men træner jævnligt - og der har været en enekelt gang, hvor hun ville tage den - men ikke siden.

 

Men hvad er dit råd. Jeg føler jeg bliver 4 år ældre hver uge og hutler mig igennem hver dag - og tænker kun på hvornår jeg selv kan sove igen.

 

På forhånd mange tak for dit svar.

 

KH


/Chocolade.

Læs svaret

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk