Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Reagerer kraftigt på temperaturmåling - 15 mdr."Spørg os" svarer:

Kære Kathrine.

Sikke en historie med det sneglehus – godt at I kom igennem det uden mèn.

For at sige det lige ud. Jeg tror desværre det er spørgsmål, som du ikke kan få et sikkert svar på. Jeg kan komme med nogle tanker ud fra min faglige baggrund, og det vil blive hjernespind fra en faglig nørdet person. Og det vover jeg alligevel.


Han er 15 måneder, og i den alder er et barn bevidst om sin krop, hvad der føles rart og hvad der ikke gør. Jeg mener også, at det skal kombineres med de dage, hvor han var i intensiv behandling. Det har sikkert været en voldsom oplevelse, hvor jeg forestiller mig, at han også var smertestillet – kald det bare dopet –, fordi han var i respirator. Du skriver nemlig, at han ikke reagerede så kraftigt på det tidspunkt, Men det kan godt ”sidde i kroppen” på ham. Så han nu reagerer meget voldsomt, når der røres ved området omkring hans anus. Jeg forudsætter her, du har sikret dig, at han ikke er rød eller har revner omkring endetarmen, fx fordi han har haft hård afføring eller andet, der kunne skade i området. 

 
Jeg vil anbefale dig at undgå at provokere hans ubehag. Der findes termometre som måler temperaturen på andre måder blandt andet findes der et berøringsfrit termometer, som bruger infrarød varme fra huden, når temperaturen måles. Det holdes mod panden. Det er selvfølgelig ikke helt så nøjagtigt, som et rektalt termometer. Men jeg mener, det i langt de fleste tilfælde vil være helt i orden til at fastslå, hvor temperaturen er henne.

Hvis din søn skal have fx panodil, så fås det som mixtur. Hvis du bruger en eengangssprøjte uden nål selvfølgelig, som du samarbejder med din søn om at han skal have. Fx at du sprøjter mixturen ind i munden hvor du sigter efter indersiden af kinden bagtil med mixturen. For på den måde kommer det mindst muligt i berøring med tungen, hvor smagssensorerne hos os mennesker er placeret. Du kan have ham på skødet, og give ham fx juice eller andet, han godt kan lide, lige bagefter han har fået mixturen.

Du spørger også om der kan være sket noget andet ubehageligt. Med det spørgsmål tænker jeg, at du er meget opmærksom på, om der kan være foregået noget helt andet fx et overgreb. Ved at se på området omkring anus - er der rødme, revner eller?? og overveje også helt andre forklaringer, som jeg nævnte, om han har haft hård afføring, så kan du danne dig et overblik over, om der kan være grundlag for de overvejelser. Hvis alt ser fredeligt ud, kan du have ro i sindet. Hvis du synes, der er tegn på skade, så kan du få din praktiserende læge til at se med, og få lægen med sin faglige baggrund til at bedømme det, du har set.


Jeg tænker også, at du skal drøfte hans reaktioner med personalet i dagplejen. For det fremgår, at de også måler rektal temperatur i dagplejen. Han skal selvfølgelig ikke udsættes for noget, som han reagerer på med voldsomt ubehag. Heller ikke i dagplejen.

Jeg håber, at du har fået forskellige ideer til hvordan du kan håndtere febersituationerne på en skånsom måde.

Held og lykke med det hele.

Else Guldager
Sundhedsplejerske ph.d.


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk