Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Overvægt og fokus - dreng 8 år"Spørg os" svarer:

Kære bekymrede mor.

Det er Else, der svarer, da Vibeke har orlov pt.

 

Allerførst tak for nogle meget relevante overvejelser. Det er virkelig godt at du er så bevidst om, hvordan du selv indirekte kan komme til at påvirke sin søn i en negativ retning med hensyn til mad, fordi du selv har dine bryderier med samme tema. Det er også gode overvejelser ikke at fokusere så meget på det, så det bliver unødigt problematiseret.

 

Jeg er faktisk sikker på, at din søn selv tænker over sin vægt, når du har en fornemmelse af, at han er flov over det, og at det er noget af baggrunden for, at han ikke spiser sin madpakke i skolen. Så jeg tænker, at det vil være fint for ham, at I kan tale om, hvordan han har det med at spise mad i skolen. Hvis du selv synes det er svært på grund af din egen baggrund, har du så tænkt på, om det er noget som hans far kan gå ind i? For kommunikationen mellem dreng og far kan måske tilføre noget andet og mere, end hvis det er en snak mellem mor til søn?

Så mit første tip er, tal om det fx på et mere generelt plan – fx ”Er der børn i din klasse, der bliver drillet, fordi de spiser noget særligt (det kan være noget, der lugter (fisk eller ost) eller noget som man ikke skal have så meget af (fx slik, sodavand og chips) eller fordi, de er tykke?” I kan overveje om det er far, der tager den snak.

 

Hvordan det er hjemme hos jer … Jeg kan forstå, at I spiser i overkanten af snoller, rundstykker med smør osv. Og at I også har venner, hvor der er endnu mere af de usunde og fedende ting, der kommer på bordet. Også at det er en valgmulighed derhjemme, om han vil spise snacks eller rugbrød.

 

Et tip er indlysende – at der er noget, som I voksne gerne vil begrænse (rundstykker med smør, snoller i for store mængder). Jeres børn står ikke for indkøbene. Sørg for at I har så lidt som muligt i huset af snoller, snacks, sodavand osv. Dvs. at det ikke er en mulighed at få ret meget af det. Men at der er mange valgmuligheder af de sunde ting.

Så jo mere det er naturligt for jer, at der fx også er frugt og grønt (fx blåbær, melon, agurkestave, jordbær, gulerodsstave, æblestykker) som valgmulighed i stedet for rundstykkerne og fredagssnolleren – eller sammen med. Så bliver de også til ”det lækre”.

 

Et andet tip er: Lade børnene vælge få slikting (fx 3-5 stykker), som de spiser til fredagssnoller. Og at udskåret lækkert frugt også hører med til fredagssnoller.  

 

Det sidste tip handler ikke om mad men om at bevæge sig og få er sundt forhold til appetit og kropslige signaler. Jeg tænker t opmærksomhed om at bevæge sig meget, spille fodbold, gå i svømmehallen, tage en løbetur sammen er væsentligt for jer. Det giver automatisk bevidsthed om, hvordan forskellige ting mærkes i kroppen. Og masser af motion hjælper også med til en sund appetitregulering.

 

Og til de ekstra overvejelser. Hvor meget tid for din søn går foran en skærm med at se film, spille spil osv.? Den tid som bruges passivt bag skærmen, den kan være en betydelig faktor for udvikling af overvægt. Er det noget som I også her en holdning til. Og som har betydning?

 

PÅ alle skoler er der en sundhedsplejerske. Det er også en mulighed at I snakker med hende, når I har kontakt med den del af skolen. Måske hun kender mere til klassen jeres søn går i, og muligheder der er i skolen.

 

Jeg håber at svarene kan give jer nye ideer.

 

God vind med det.

 

De bedste hilsner

 

Else Guldager
Sundhedsplejerske ph.d


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk