Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Meget træt familie - bedre nattesøvn til 1. årig


Hej Marion.

 

Jeg skriver til dig fordi min mand og jeg efterhånden er lidt desperarte for at finde en løsning på vores søns sovevaner. Han er rigtig glad dreng der er meget vellidt af alle. Han smiler, "snakker", går, leger rigtig fint både i dagplejen og hjemme.

 

Vores søn er lige blevet 1 år, og har haft en del problemer med mad i løbet af hans korte liv. Det startede med gulsot 2 dage gammel hvor vi skulle vække ham hver tredje time for at give ham mad (det stod på i 14 dage). Derefter holdt han hans 3 timers rytme indtil han var omkring 6 måneder (fik dog sutten når han sov). Han kunne ikke spise fast føde (klumper) indtil han var omkring 8 måneder, hvor han kunne håndtere grov grøntsagsmos og mikro stykker brød.

 

Han er som sagt lige fyldt 1 år og kan stadigvæk kun klare stykker af 0.5 x 0.5 cm blødt rugbrød, blød frugt/grøntsager osv. ellers kløjs han i det. (2 gange har han fået det så galt i halsen at han er blevet slap). Så vi tør simpelthen ikke give ham noget større endnu, og det gør dagplejerne heller ikke. Vi har været til børnelæge for at få undersøgt om han motorisk er okay i munden og alting er fint. Han har bare ikke været klar til fast føde som andre børn. (jeg stoppede med at amme da han var omkring 5.5 måned).

 

Omkring 6 måneder flyttede vi ham fra en anordning til vores seng (hvor han sov ved siden af mig) over i hans tremmeseng, der står ved fodenden af vores seng. Så begyndte han at sove dårligere og spise hyppigere om natten. Da han var 7 måneder startede jeg på arbejde og far tog over med barsel indtil 9 måneder, hvor han startede i dagpleje (som han elsker).

 

Inden han flyttede over i hans egen seng lå han lige ved siden af mig og fik 2 flasker i løbet af natten og sutten et par gange. Efter han er kommet over i sin egen seng (som han selv falder i søvn i om natten uden problemer) drikker han mellem 2 og 3 flasker af 200-250 ml erstatning og vågner minimum 10 gange hver nat. Vil prøve at beskrive en "normal" dag og nat for dig nedenfor.

 

Vi har snakket med vores egen sundhedsplejerske, som er kommet med en masse gode råd som vi har prøvet at følge - (men kunne godt bruge et par friske øjne på det - hvorfor jeg skriver til dig):

 

Tryghed om natten: Da han begyndte at blive urolig, kom over i sin egen seng, og vi har prøvet at lægge ham ved siden af os igen. Det hjalp i starten til at han kunne sove nogle længere stræk (aldrig mere end 3 timer), men endte med at det blev det samme. En masse opvågninger.

 

Mad om natten: Vi har prøvet ikke at give ham noget efter kl. 24. Men det ender med at han græder i flere timer, og kaster til sidst op, fordi han bliver ved med at græde. Så vi kunne ikke fuldføre det. Og jeg kan ikke få mig selv til at lade ham græde. Jeg føler at vi svigter ham! Vi har prøvet hele januar måned at fortynde flaske 2 med vand, så han fik 30 ml erstatning + 90 ml vand) det drikker han bare i stedet for og måske endda mere vand, så han ofte tisser igennem omkring kl. 3.

 

Får han kontakt nok, inden han skal sove: Når jeg henter ham fra dagpleje så sidder vi altid og leger lidt hos dagplejen og gør legen færdig, inden vi kører hjem og leger. Så skal jeg lave aftensmad, hvor han hænger om mine ben og er ulykkelig over, at jeg ikke tager ham op eller kommer ned på gulvet til ham. Jeg taler til ham hele tiden og får øjenkontakt med ham, når jeg fortæller at mor lige skal lave mad til far og mor. Men han er stadigvæk ulykkelig over at skulle være selv. Når vi så har spist, så sætter både mig og far os på gulvet og leger med ham indtil vi skal i seng. Og vi nyder at være om ham! Vi griner og fjoller og hygger os alle sammen.

 

En normal dag ser nogenlunde sådan ud:

6.30-7.30 står vi op (jeg er som regel kørt på arbejde når han står op - Er jeg ikke det bliver han som regel ked af det, når jeg går. Vi ved ikke, om det er fordi han også vil med udenfor, eller om det er fordi jeg går. For hvis far og ham går og jeg bliver hjemme er der ingen gråd).

Han får en ren numse.

Morgenmad som ofte er øllebrød eller yoghurt iblandt lidt grødpulver for at gøre det tykkere. og vand af kop.

Evt. lege lidt, tøj på og af sted til dagplejen hvor han er omkring kl. 8.15. (der er ingen gråd når far afleverer).

Så får han frugt når de kommer og/eller lidt brød + vand/mælk af kop.

Suppe, eller brød til frokost + vand/mælk af kop.

Brød og frugt til eftermiddag + vand/mælk af kop.

Cirka kl. 11 begynder han at blive træt og sover mellem 1.5-3 timer til middag (føler at 3 timer er mere passende for ham).

Når jeg henter ham omkring kl. 15-15.30 leger vi en halv time hos dagplejen og kører hjem.

16.00-16.15 får han lidt frugt /frugt smoothy (hvis vi er i byen og handle) vand/mælk af kop.

Ren ble.

17.15-17.30 aftensmad som består af vores mad dog ofte kogte kartofler og grøntsager med sovs (som grov grønsagsmos) og kød (blendet hvis det er sejt kød) ellers som stykker han kan tage med fingrene eller med en gaffel + vand/mælk af kop. Der er altid noget han selv får lov at putte i munden.

Fri leg…..

18.45 ren ble.

19.00 aftengrød af en slags + vand/mælk af kop - hvis vi kan nå det inden han bliver for træt ellers vil han ikke spise.

Børstet tænder (har to for neden og to på vej for oven).

Godnathistorie (hvis man ikke er for træt).

Putning hvor vi lægger ham i hans egen seng. Giver ham en flaske og synger godnatsang imens. Når han er færdig med at drikke vender han sig om på siden eller på maven, får sin sut og sin bamse og falder i søvn.

 

Så kommer vi til natten som kan være et rent helvede. Hvis vi er heldige så sover han 3 timer fra kl. 19 til kl. 22, og så vågner han hvert 45'ne minut/1 time indtil kl. 3 hvor han så begynder at sove lidt tungere indtil omkring kl. 6.

 

Hvis vi ikke er heldige, vågner han hvert 45'ne minut fra han bliver puttet til omkring kl. 22 og så kan han vågne helt op til hvert 10'ne minut indtil kl. 4 hvor han sover tungere indtil han vågner.

Vi prøver så vidt muligt kun at give sutten, men når han så begynder at vågne hvert 5'te minut så orker vi ikke mere og giver ham en tår at drikke (flaske med erstatning). Vi sætter ham ikke op og giver ham noget af kop af frygt for at han vågner helt og SÅ ER DER FEST i 2-3 timer.

 

Nogle gange virker flaskerne heller ikke og han vågner stadigvæk, men der er stor chance for, at han lægger til sig til at sove, hvis han får noget at drikke. Hvis vi kun giver ham vand er det som at bare give ham sutten - så vågner han 5-15 minutter efter og brokker sig igen.

 

Efterhånden ved vi ikke hvad vi skal gøre. Vi skiftes til at sove inde i stuen, fordi vi ikke får søvn nok, når vi sover sammen med ham, og hans far er begyndt af blive ked af at skulle sove sammen med ham, fordi natten bliver fuldstændig ødelagt og den efterfølgende dag på grund af træthed. Jeg har ikke noget i mod at sove sammen med ham, og glæder mig både til min nat i stuen og til at sove sammen med ham, men er ved at udvikle et gevaldigt søvnunderskud, der betyder, at jeg ikke er nærværende når folk snakker til mig. Jeg kigger på folk men ser dem ikke. Jeg lytter, men høre ikke hvad de siger. Så jeg ved, at det påvirker mig, selv om jeg ikke føler mig træt.

 

Vi elsker at være blevet forældre, og er lykkelige for at vi har fået en glad dreng, men indtil videre bliver det ved ét barn, fordi vi ikke kan overskue at skulle have en baby mere med vores søns nuværende sovevaner.

 

Jeg håber at forhistorien og indblikket er nok til at give et råd. Så håber at høre fra dig.

 

På forhånd tusind tak for din hjælp.


/Mor 2014.

Læs svaret

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk