Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Kan søvnen blive bedre? - Pige 11 måneder."Spørg os" svarer:

Kære Maiya.

 

Tak for jeres spørgsmål og beskrivelse af jeres datters søvnvaner og døgnrytme.

Børn er jo meget forskellige. Og jeres datter har ikke let ved at falde i søvn eller sove længere tid ad gangen. Jeg synes I gør jer meget umage med, at hun sover så meget som muligt. Det er godt. Jeg tænker også, at den tid er forbi, hvor hun er i bæresele – hun er simpelthen for stor og tung. At hun sover i barnevognen, er godt. Den vil med tiden blive et tegn for hende, at her er barnevognen, og nu er det tid for en lur. Det er også godt at I går med hende, så I forhåbentlig kan strække sovetiden så den bliver længere end de ca. 1½ time, som hun tager nu. Det skal blive en vane for hende – her er barnevognen, nu er det tid for en lur. Og det er også sådan, at når hun sover godt, så får hun tendens til at sove endnu mere. Det ville være dejligt for jer alle sammen.

 

I kan være opmærksom på, at hun er meget fysisk aktiv i løbet af dagen. I kan være på gulvet eller på en græsplæne og tumle, kravle osv. Op og ned i møblerne. Eller måske op og ned ad en trappe, mange børn i den alder elsker at kravle på trapper, de møder. I kan gynge hende på de gynger til de mindste, I kommer forbi på en legeplads for eksempel. I kan tage hende til baby-svømning, hvis det findes i nærheden af, hvor I bor. For at bruge kroppen er rigtig vigtigt – også så hun bruger sin krop og bliver ’naturligt træt’.

 

Med hensyn til sovetid og nattesøvnen.
Det er vigtigt, at I begynder at putte hende, før hun er fuldstændig mørbanket af træthed, hvis det er muligt. Det lyder lidt sent med klokken 20.00, når hun ikke sover ret meget i løbet af dagen. I kan være opmærksom på, at putteritualet ikke bliver for langt. Hvis der sker mange ting, så kan det måske drukne at: ”Du skal sove nu”… Og hun kan blive overtræt og af den grund have svært ved at falde i søvn. Det lyder fint med en flaske lun mælk som det sidste. Det kan godt være, at I endnu ikke kan undgå hendes gråd. Men I er der til at trøste og ae, og det er det væsentligste. Med hensyn til opvågningerne i løbet af natten, der vil jeg forslå, at I giver hende vand i sutteflasken i løbet af natten, så hun får så få kalorier som muligt. For om natten skal kropsfunktionerne – fx fordøjelsen – også holde pause, når man som jeres datter nærmer sig den første fødselsdag.

 

Det er ikke til at sige, hvad der gør, at jeres datter vågner. Men hjernen er utrolig aktiv i perioder mens vi sover, hvor kroppen derimod er slap. Det er de mange indtryk og alt det, som et lille barn skal fordøje i hjernen, der er på spil. Det er nok svært at gøre noget ved, andet end som I gør – I er der for hende og trøster hende, når hun vågner op og er ked af det.

 

Med hensyn til mælk og måltider.
Det lyder meget fint med cirka ½ - 3/4 liter MME i døgnet. Det passer til den alder, hun har. Det lyder også glimrende med måltiderne og stor variation i det, hun spiser.

 

Jeg forstår godt, at I synes at jeres datter ikke sover så meget, som I kan ønske jer. Jeg tænker, at I er på rette vej med det I allerede gør nu. Og måske kan I prøve nogle af de ideer, jeg er kommet med, af – det tager tid at ændre vaner. Så tålmodighed får i nok også brug for. I kan også forsøge at spille blid musik, det hjælper for nogle børn, så de falder til ro.

 

Det allervigtigste er, at jeres datter udvikler sig med stormskridt. Hun er glad og meget nysgerrig og vil gerne opleve verden. Med den alder hun har, tænker jeg også, at der snart venter en dagpleje eller vuggestue, som også vil bringe jeres datter nye oplevelser og glæder, som andre børn på hendes alder og lidt ældre vil tilføre hende.

 

Held og lykke med det hele.

 

De bedste hilsner

 

Else Guldager
Sundhedsplejerske ph.d.


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk