Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Kan døgnrytmen styres - 5 uger


Kære Sunhedsplejersken.dk

 

Min datter er netop blevet fem uger og har allerede efter en uge haft en form for nat- og dag-fornemmelse, forstået på den måde, at hun som oftest falder omkuld ved 2-4 tiden om natten og sover ret godt til langt op ad formiddagen (med nogle madopvågninger).

 

Problemet er, at hun virker som en form for Dr. Jekyll og Mr. Hyde-baby, hvor hun er sovende og tilfreds ca. 12 timer i døgnet og pylret, overtræt og har meget svært ved at finde hvile den anden halvdel af døgnet.

Hun falder som oftest først omkuld kl. 2 - 4 om natten, hvor hun er dødtræt efter ikke at have sovet rigtig i mange timer. Herefter sover hun som en sten, og vi må vække hende hver 3-4 time for at give hende mad, dette "stræk" tager som oftest 9-11 timer, hvor hun drætter omkuld, så snart vi har givet hende mælk.

 

Efter 3. nogle gange fjerde søvnomgang vågner hun lidt mere op, vil gerne ligge og pludre, kigge lidt rundt i rummet og spjætte med arme og ben. Men efter en time til to timer, viser hun tydelige tegn på træthed (gaber og gnider sig i ørerne), men kan ikke rigtig falde i søvn.

 

Vi kan nogle gange afhjælpe hende ved at gå en tur med barnevognen, køre en tur i bilen og en sjælden gang vugge hende i søvn.

 

Men det er en meget lettere søvn og resultatet er som oftest, at hun et sted mellem kl.14-17 er "færdig" med at sove. Herefter følger omkring 12 timer, hvor hun er klynkende, ked af det og har svært ved at finde hvile.

 

Vi er som regel nødt til at give hende sut (ellers begynder hun dediceret at græde og skrige), og så skal hun faktisk være på armen eller maven af os de næste 10-12 timer. Vi kan nogle gange lægge hende fra os med sutten, men hun taber den efter fem minutter og begynder at skrige.  I dette tidsrum hviler hun maksimalt en til to timer fordelt på en masse små lure.

 

Det betyder, at vi har en ret sovende baby i cirka 9-10 timer og så en overtræt, klynkende og ulykkelig baby i 12 timer.

 

Er der noget vi kan gøre for at ændre dette mønster og hjælpe hende til at sove? Vi er meget frustrerede over, at hun er ked af det og træt i næsten 10-12 timer og helt tydeligt ikke finder hvile.

Når hun er ved at falde lidt til ro gibber det som regel i kroppen på hende hvert 4-5 minut, og hun spærrer øjnene lidt forskrækket op og sutter videre på sutten eller stikker i et hyl, hvis hun ikke har fået den.

 

Hun sover sjældent mere end 13-14 timer i døgnet sammenlagt, hvilket jeg tænker er for lidt for en baby på fem uger?

 

Nogle gange har hun tydeligvis lidt luft i maven, men som oftest virker opvågninger og klynken uforklarligt.

 

Vi har spekuleret i kiropraktor, zoneterapi og ændring af modermælkserstatning (lige nu får hun NAN Pro nogle gange HA). Hun har afføring hver dag og ingen problemer med at komme af med den, men som sagt lidt luft i maven, (måske fordi hun af og til har svært ved at bøvse af, især om natten/formiddagen, hvor hun nærmest sover imens hun spiser)

 

PS. Vi forsøgte at lade hende "sove ud" om natten, til hun vågnede af sig selv, med det resultat at hun sov næsten 7 timer, dernæst 5 og så igen fire. Om aftenen blev hun helt ulykkelig og forvirret og efter nogle dage kunne vi konstatere, at hun spiste alt for lidt og simpelthen sov fra sin sult, derfor vækker vi hende nu hver 3.-4 time.

 

Håber I kan hjælpe.

 

Bedste hilsner


/Kirstine.

Læs svaret

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk