Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Hvordan fjerner jeg arp?"Spørg os" svarer:

Kære Tina

 

Tak for dine spørgsmål omkring din søn på 2 måneder, som jeg ud fra din beskrivelse formoder har en massiv arp i hovedbunden. Det er noget, som rigtig mange familier med små børn kan nikke genkendende til.

 

Arp er et lag af fedtede, gulbrune skæl i hovedbunden. Det kan også brede til øjenbrynene og som ’kager’ bag ørene.

 

Du har ikke grund til bekymring. For det er helt ufarligt, også selv om man ikke kender den præcise årsag til arp.

 

Det kan lugte ret grimt med en karakteristisk ’fad’ lugt, som du også beskriver det.

 

I nogle tilfælde kan man komme arpen til livs efter første behandling. Men som regel skal der flere behandlinger til. Som du beskriver det, skal du nok gentage behandlingen flere gange, da han stadig har belægninger. Det lyder til, at du er helt på rette vej, og du gør det helt rigtige.

Det gælder om at løsne skællene med olie/fedtcreme og fjerne så meget som muligt.

 

Du gør sådan: Du smører hans hovedbund ind i olie, baby/madolie eller fedtcreme 60 %, inden han puttes til natten. Du giver ham en bomuldshue på, så sengetøjet ikke bliver fedtet til. Næste morgen reder du hans hår igennem med en tættekam, hvor du trækker skorperne af så meget, du kan.

 

Han vil nok blive rød i hovedbunden, og du skal undgå at der går hul på huden. Du kan også roligt fjerne arpen fra 'den bløde plet', for der er både kraftig hud og bindevævshinder med væske imellem under huden, som beskytter hjernen mod tryk udefra.

 

Bagefter fortsætter du med behandlinger, indtil du har fået al arpen væk.


For at forebygge, at arpen kommer igen, er det godt at rede hovedbunden med tættekammen hver dag, og det er også godt at massere hovedbunden med en våd og blød svamp eller klud, og bagefter massere hovedbunden tør med et håndklæde.


Hvis arpen mod forventning og på trods af behandling udvikler sig yderligere i ansigtet eller på kroppen, synes jeg, at I skal kontakte jeres praktiserende læge og få lægen til at kigge på det.

 

Jeg håber, at du med vores tips får fjernet både arp og lugt.

 

Alle gode ønsker til dig og din søn fremover!

 

Else Guldager
Sundhedsplejerske ph.d.


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk