Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Hvordan får vi aftenputningen god? Dreng 2 ½ år"Spørg os" svarer:

Kære R.

 

Hvor er det dejligt, at I har en sund, rask og sjov dreng på 2 ½ år. Der er heldigvis meget at glæde sig over, men det betyder jo ikke, at I ikke løber ind i andre udfordringer.


 

Jeg hæfter mig ved, at jeres søn fra en meget tidlig alder har sovet igennem, hvilket mange forældre vil misunde jer, men at I lige nu har udfordringer med at putte jeres søn til natten.


 

De mest almindelige søvnproblemer hos børn under tre år er problemer med, at barnet har svært ved at falde i søvn om aftenen, og eller det ikke sover igennem.

 

Jeg tænker, at I skal have for øje, at søvnbehovet for et barn på jeres søns alder er på omkring 12 timer i døgnet, der som regel er fordelt med 10-11 timers søvn om natten og en middagslur.

Du skriver at jeres søn sover 1- 1 1/2 time i Dagplejen, og I putter ham til natten ved 19. tiden.

 

Fint med middagsluren … Men viser jeres søn tegn på træthed, når I putter ham ved 19. tiden? Måske skal han først puttes ved 20. tiden, hvis han virker træt der. Kunsten er at finde det rette tidspunkt for, hvornår jeres søn er ved at blive træt og skal puttes til natten, men inden han når at blive overtræt?

 

Så frem for, at det er uret der er styrende for hans puttetid, vil jeg foreslå, at I vender jeres opmærksomhed hen på, hvornår jeres søn viser tegn på træthed. Når I har fundet et passende tidspunkt lidt senere end klokken 19:00, så hold fast i det som sovetid.

 

Forudsigelighed og faste ritualer ved sengetid er et rigtig godt udgangspunkt for en god putning og nattesøvn, ligesom nedtrapning af aktiviteter mod sengetid er vigtig. Desuden bidrager faste ritualer og fast sengetid til, at jeres søn fornemmer, at det nærmer sig sengetid. Hans grin kan måske virke provokerende, det er faktisk ofte tegn på usikkerhed hos børn i den alder. Det er klogt at ignorere det, han gør og lade som ingenting.

For nogle børn virker et bad søvndyssende, mens andre børn bliver oplivet. Hvis jeres søn bliver beroliget af et bad, kan dette være et godt ritual før sengetid, ligeså vel som en fast aftale om, at I læser én bog for ham/med ham. Syng også den samme sang hver aften for ham, som en del af putteritualet.

 

Selve putningen skal helst holdes indenfor et kvarters tid, og det er rigtig godt, hvis I arbejder på, at han lærer selv at falde i søvn. I kan fx lægge ham ned i sengen, give ham kys og kram og sige: ’Godnat, det er dejligt at sove i din gode seng’, give sutten og sovedyret, stryge ham over panden og, når han er rolig, trækker I jer tilbage. Der kan være perioder, hvor han vil have brug for, at I bliver ved ham til han sover, og nusser ham på kinden, eller holder en hånd på ham ovenpå dynen.

 

I skriver, at I putter jeres søn på en madras i soveværelset. Af flere grunde tror jeg, at I vil vinde ved at putte ham i hans egen seng på det værelse, han har. Han skal forbinde sin seng med noget rart og dejligt, og den skal være hyggelig at blive puttet i. I kan måske forny jeres putteritual ved at nyindrette hans værelse, hvor han selv kan være lidt medbestemmende?  

 

Måske kan sengen være med med et enkelt sovedyr, han vælger, en plakat eller planche på væggen, som eksempelvis kan være med billeder af jeres putteritualer, eller noget andet der er rart og genkendeligt for jeres søn. Det har også stor betydning, at værelset er mørkt og uden støj, og har en god og behagelig temperatur.

 

For at nå helt i mål, skal I være overbeviste med jer selv og hinanden om, at nu skal jeres søn sove. I skal være meget tydelige på, hvad I forventer af ham, så han er helt klar på, hvad I vil have. "Du skal blive i din seng, og du skal sove". Kærligt men bestemt og med overbevisning i både jeres kropssprog og stemme.

Jeres søn har brug for, at I sætter rammerne så han er klar på, hvad I forventer af ham, og det derved bliver genkendeligt og trygt for ham at falde i søvn på kortere tid, hvilket I alle fire i familien har behov for.

 

Rigtig god fornøjelse med putteriet.

 

Else Guldager
Sundhedsplejerske ph.d.


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk