Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Hvad er der med vores søn? - 5 1/2 år.


Hej,

 

Vi har et spørgsmål angående vores søn på 5 1/2 år.

 

Overordnet set er han en kærlig, glad og i øvrigt ellers velfungerende dreng på alle områder. Han har en lillebror på knap 2 ½ år.

 

Vores udfordring er hans opførsel når han er hjemme (og nogle gange også ude I byen). Det har stået på I nogle måneder (3-4) og vi har brug for et par råd ift. hvordan vi takler ham bedst.

 

Vi synes ofte, at han ikke taler pænt til hverken os eller lillebror og nogle gange også hans venner eller andre voksne. Det er ikke verbalt grimt, men mere tonefaldet I den måde han siger tingene på. Stemmen hæves og ting bliver ofte sagt på en brokkende og sur måde (hvor der som regel slet ikke er grund til det).

 

Bare lillebror nærmer sig, når han sidder og leger, begynder han at ”hyle/råbe op” – også selvom han overhovedet ikke har gjort noget. Han bliver ofte sur og brokkende, når han får nej, eller hvis tingene ikke går efter hans hoved og har tendens til så at “hyle op”. Også selv om vi gør meget ud af at forberede ham på, at om ½ time er det slut med tv - eller I aften læser vi kun 1 godnathistorie osv. – og alligevel så bliver det brok, utilfredshed og højlydt gråd.

 

Der sker også jævnligt det, at han får flip, hvis han ikke lige får sin vilje, eller hvis han får nej til noget – lægger sig ned på gulvet og græder/hyler højlydt. Det bliver faktisk bare værre af at vi nærmer os ham. Og selvom han opfører sig sådan, så holder vi fast I den beslutning vi har taget, han får ikke sin vilje.

 

Vi prøver I store træk at være meget rolige og rumme ham og sige, at vi godt kan forstå, at han bliver sur, ked af det, træt af det, og at det er helt ok, men at det skal være som vi siger. Og at det ikke er okay at smide sig på gulvet og lægge der I lang tid. Indimellem må vi dog hæve stemmen (eller vi kan ikke lade være), fordi det bare bliver for meget, og fordi vi fx skal sige tingene 10 gange inden han hører efter.

 

Når han taler grimt (toneleje, brokkende, råbende) så siger vi til ham, at det ikke er ok at tale på den måde til os, lillebror, venner – ja alle.

 

Vi synes et eller andet sted, at han er for stor til at opføre sig/reagere  på disse måder, og at det sker alt for ofte. Vi vil så gerne takle det på den rigtige måde. Er det normalt for en 5 1/2 årig at være på denne måde, og hvordan takler vi det bedst? Hvad er okay at sige til ham? Er det fx ok at blive vred og få sagt, at det ikke er okay at ”hyle op” eller smide sig på gulvet på den måde eller skal han have lov til det?

 

Vi vil jo gerne hjælpe ham igennem på den bedste måde, så han i sidste ende bliver stærkere og klogere af det og ikke får følelsen af at være forkert osv., når vi retter på ham.

 

Mvh


/Mor og far.

Læs svaret

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk