Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Holde op med ble - 4 år


Hej.


Jeg har en dejlig dreng på snart 4 år, som jeg gerne vil vænne af med at bruge ble, men i den forbindelse har jeg nogle spørgsmål.


 

Han har altid haft halvtynd afføring, og jeg har længe tænkt, at det er en udfordring i forhold til at tage bleen af ham i en ferie, som vi gjorde med hans storebror.


 

Det virker ikke som om, at han ved, at han skal lave ”pølser”. Han slår en prut eller nogle gange nærmest ingenting, og så er det pludselig ude i bleen.

 

Han går ofte på toilet, og så tisser han, og om morgenen er bleen ofte halvtør.

 

Ud fra det, tænker jeg, at han nok godt kunne stoppe med at bruge ble nu, men det, at han ikke har fornemmelse for, hvornår han har afføring, er et problem.

 

Det gør ikke så meget, hvis der sker nogle uheld, hvor han tisser i underbukserne, men jeg synes, at det er synd for ham, hvis han 1-2 gange om dagen vil opleve, at han laver halvtynd afføring i sine underbukser.
Jeg har spurgt nogle andre forældre, og de siger alle sammen, at deres børn havde ”normal” afføring længe inden, at de blev 4 år.

 

I børnehaven siger de indimellem, at han har tynd afføring, men de synes ikke, at han generelt har det, og de må jo have en del erfaring.

 

Jeg kan beskrive det som, at det nærmest er som havregrød. Indimellem lugter det virkelig dårligt, og det ”løber” stadig ud over kanten af bleen nogle gange.

 

Han havde mælkeallergi, da han var lille, men vi startede med at give ham mælk, da han var 2½ år, fordi vi mente, at hans symptomer (at bøvse og mavepine) var stoppet.

 

Vi prøvede igen at fjerne mælken, da han var 3½ år og få dage efter, havde han diarre 6-8 gange om dagen, og derefter for første gang nogensinde ikke tynd afføring. Vi troede, at det var en reaktion på, at han ikke længere fik mælk, og vores læge konstaterede derefter, at han slet ikke var vokset fra mælkeallergien.

 

Desværre fik han diarreagtig afføring igen et par dage efter, så mælken var ikke forklaringen på afføringen.
Personalet i børnehaven synes dog, at han – efter at vi har fjernet mælken i hans kost - er blevet meget mere harmonisk og veltilpas, og vi synes, at hans ture med gråd og vrede er stoppet herhjemme, så vi har tænkt, om han mon egentlig altid har haft lidt ondt i maven (han har sagt det indimellem). Hvis det er rigtigt, så må det da være fantastisk at slippe for det. Derfor får han stadig ikke mælk.

 

Der har været nogle få gange, siden vi stoppede med mælken, hvor han ikke har haft tynd afføring, men han bliver tit rød på numsen og får indimellem knopper, hvis han ikke bliver skiftet hurtigt, når han har lavet i bleen (sådan har det altid været).

 

Han får kost i børnehaven, så jeg går ud fra, at den lever op til sundhedsstyrelsens krav. Herhjemme får han kun lidt sukker (juice eller saft højst et par gange om måneden, ellers bare vand), frugt indimellem, grøntsager dagligt og ofte groft rugbrød i weekenden. Ellers almindelig kost.

 

I mener muligvis, at vi skal ned forbi vores egen læge, men jeg vil gerne vide, om det er normalt at have sådan en afføring, når man snart bliver fire år.

 

Hvis det er, hvornår kan jeg så regne med, at den bliver lidt hårdere?

 

Og skal jeg regne med, at det stadig er mælkeallergi, når han reagerer med at blive mere harmonisk og veltilpas, når vi fjerner mælken, selvom vi ikke kan se nogle fysiske symptomer?

Og hvordan vil I foreslå, at vi vænner ham af med bleen, når han har den afføring? For hans storebror var det ikke så slemt, da der skete et uheld, før han nåede på toilet, men for ham vil det være meget ubehageligt.

 

Han er lidt spinkel, men er glad og godt tilpas (især efter, at vi er stoppet med mælken).

 

Alt i alt har jeg derfor ingen grund til at bekymre mig for, hvordan han har det, men jeg vil bare gerne have, hvis han begynder at få en mere normal afføring.

 

På forhånd tak for svaret.


/En mor.

Læs svaret

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk