Besøg våres webshop
Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Har oldebarnet nok tøj på? - 2 måneder"Spørg os" svarer:

Kære Olde.

 

Tak for dit spørgsmål. Om det er nødvendigt med en undertrøje?

 

Det kommer an på mange ting ...

 

Hvilket materiale er tøjet af - hvis det fx er nattøj. Det kan være bomuld, uld eller silke, som alle tre har forskellige måder at holde barnet varmt på. Er det noget som hjælper barnet med at holde varmen (fx tynd uld eller silke)? eller bomuld, som har andre egenskaber ...

 

Hvordan er temperaturen i værelset, hvor barnet sover?

 

Hvilket materiale er dynen, som babyen har på, lavet af?

 

Det er rigtigt, at for megen varme spiller en rolle for vuggedød. Det kan især ske, hvis barnet sover på maven. Så kan barnet ikke komme af med sin overskudsvarme fra ansigtet. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle børn ligger på ryggen, når de sover. Men at de i øvrigt er meget på maven, når de er vågne og skal lege. Antallet af børn der dør på grund af vuggedød er faldet siden 1990-erne. Dengang døde omkring 120 børn om året. I det er det 10-15 børn om året. Så det har stor betydning at rådgivning til forældrene er ændret. 

 

Du kan jo lade dit barnebarn og kæresten se svaret her. Du kan også opfordre dem til at snakke med deres sundhedsplejerske om det, når hun kommer.

 

Jeg vedhæfter lidt forskellige artikler om babyers temperaturregulation i højre spalte. Så kan de selv læse lidt om det. Du ved det sikkert. Der er mange ting, som man gerne vil finde ud af selv, når man er blevet forældre. Det kan let blive til indblanding, og skjult kritik, hvis du eller andre begynder at komme med "gode råd", uden de unge forældre har bedt dig om det. Det kan være en balancegang.

 

Man mener i øvrigt ikke, at kulde er den store synder, når vi bliver forkølede. Det er helt klart ,når der er virus til stede.

 

Men alligevel er babyers temperaturregulering følsom for, om det er passende med tøj, baby har på, sammenholdt med temperaturen i rummet. 

 

Held og lykke med oldebarnet.

 

 Else Guldager

Sundhedsplejerske phd


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2018. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk