Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Fantasi på toiletet - 4 år.


Hej Berit

 

Jeg er mor til en dejlig, temperamentsfuld og følsom dreng, som fylder 4 år i næste uge.

 

Jeg skriver til dig fordi min dreng stadig bruger ble. Han bruger kun bleen når han skal tisse og lave stort, han får altså ble på når han skal, dvs. han har ikke ble på i mellemtiden. Når han skal tisse m.m. beder han om at få en ble på, vi skal ofte huske ham på det, og han kan gå meget længe uden at skulle tisse. Han nægter at gå på toilettet. Han kan holde sig længe og tisser stort set aldrig i bukserne, så han har altså fuld kontrol over hvornår han skal og kan holde sig. Han sover med ble om natten og den er ofte ret tung om morgnen.

 

I samarbejde med børnehaven har vi kæmpet en kamp, med at få ham til at gå på toilettet, det fylder meget, og har muligvis fyldt FOR meget. I sommerferien, besluttede vi at han skulle have en pause for snak og pres og vi accepterede fuldt ud at han ikke ville bruge toilettet, så vi talte slet ikke om det i 3 uger, vi gav ham blot ble på når han skulle. Den taktik hjalp desværre heller ikke.

 

I børnehaven har de et ritual, som går ud på at han skal sidde på toilettet i 6 minutter før han får ble på, han sidder således med et æggeur og når det ringer springer han af toilettet og siger, "så nu skal jeg have ble på" og så tisser han i den.

 

Vi føler ikke han er bange for toilettet, men at han er bange for at give slip. Han er meget nysgerrig når vi andre tisser og vi tager ham med og han synes det er rigtig spændende.

 

Børnehaven er ved at være ret trætte af det, og det er vi naturligvis også. VI har prøvet alt, lokket med beløninger, talt om det, lånt bøger om potter (potten gider han dog slet ikke, han forstår tydeligvis ikke konceptet.) Min dreng er en dejlig glad dreng, med en livlig fantasi og han er meget sin egen. Han er bange når der sker uforudsigelige ting, bryder sig f.eks. ikke om når der sker meget omkring ham, som f.eks. sommerfest i børnhaven med klovne osv.

 

Han tænker meget, og han er tydeligvis en klog dreng - f.eks. kan han sige "mor jeg gider ikke være en stor dreng" "jeg vil ikke gå på toilettet" og det er jo tydeligt noget han siger fordi man tit slynger den der bemærkning ud om at store dreng jo ikke bruger ble.

  

Vi har prøvet at fortælle ham at nu er det slut, og virkelig prøvet at holde fast i han han SKAL bruge det toilet, men så bryder han helt sammen - det er ikke skuespil, og vi har fundet det enormt grænseoverskridende at presse ham så han bryder sammen, fordi vi jo ikke kan få ham til at fortælle årsagen til han ikke vil. jeg bliver jo helt knust når jeg oplever at han bryder sammen, så jeg har ikke ville presse ham så hårdt siden da.

 

Er det en fejl? skal vi stille ham stolen for døren og lade være med at købe bleer, og blot sige, at nu har vi ikke flere og så må han enten tisse i bukserne eller på toilettet? min mand mener det er den taktik vi må prøve, men jeg kan simpelthen ikke bære det.

 

Vi ved efterhånden ike hvad vi skal stille op, vi håbede tiden ville modne ham, men der er absolut ingen fremgang i hele den her "blefri" process som har stået på i 6-8 måneder. Alt tyder på at det her kan forsætte længe, hvis det står til ham.

 

Håber du eller dine kolleger har nogle gode erfaringer og råd som kan hjælpe os.

 

Mange hilsner


/Malene.

Læs svaret

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk