Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Er svær at få til at sove - 15 ½ mdr."Spørg os" svarer:

Kære Katrine.


Det er Else der svarer, da Vibeke har orlov for tiden.

Tak for beskrivelsen af alle de omskiftelser, der sker i jeres familie for tiden. Der er den nye vuggestue, I skal vænne jer til, at du er holdt op med at amme din søn om aften og nat, og I er desuden i fuld gang med at køre nye aften - soverutiner ind. Det er lige sådan livet i en børnefamilie, det er. – Og det er store omvæltninger samlet set.


 

Du er led og ked af, at det kan tage lang tid at putte din søn. Når han er blevet tilstrækkelig søvnig og mør, så vil han gerne være hos dig, men skubber dig alligevel væk og siger nej, nej, nej. Det kan tage op til 2 ½ time.

 

Det er mange forældre med børn på omkring 1 ½ år, der kan nikke genkendende til situationen, som I er i. Overgange og nye rutiner giver bare tummel og uro. Jeg har nogle tommelfingerregler, som du måske kan bruge til hjælp for de nye rutiner.

1. Gear ned 15-20 minutter inden sengetid – med stille sysler, læse i bog, gøre sengen klar, finde sovebamsen frem, trække for, så der bliver mørkt i værelset osv.

2. Put barnet, lige inden har er alt for træt (det er svært at få et overtræt barn til at falde i søvn).

3. Der skal være mørkt i soverummet – brug fx et rullegardin.

4. Put barnet i egen seng, syng en sang, hold en tung arm på dynen og bliv 5-10 minutter og slap selv helt af.

5. Sover dit barn efter højst 15 minutter, så er det jo ingen sag.

Sover han endnu ikke, så siger du godnat og går ud fra soverummet. Han græder sikkert, så du går ind til ham efter 5 minutter og putter ham én gang til. Han falder til ro, og du går ud igen – han græder igen, du venter 5 minutter og putter én gang til osv.


 

Du kan også lave en sovebog – eller en plakat – hvor du har fotos af de ting, du gerne vil have skal ske i processen, når din søn skal sove. Det hjælper ham til at se, hvad du gerne vil have, at han gør. I kigger sammen på bogen/plakaten ’hvor I er’ i processen. Det tager for det meste mindst et par uger at køre en ny rutine ind. Ofte kommer der så ting på tværs – fx en sygdomsperiode, en ferie osv., og det kan give

tilbagefald, bedst som man lige er ved at føle fast grund under fødderne igen. Så må man ”op på hesten” igen og fortsætte, hvor man slap.

 

Jeg håber, at du får kørt nye rutiner ind, der passer for jer,  til glæde for jer alle i familien.

 

De bedste hilsner


 

Else Guldager
Sundhedsplejerske ph.d.

 


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk