Besøg våres webshop
Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Er blevet bange for toilettet - dreng 4 år"Spørg os" svarer:

Kære Lisbeth.

Tak for din beskrivelse af din søn, og oplevelserne af hans reaktioner med hensyn til at gå på toilettet. Det er almindeligt for nogle børn, at blive skræmte over: ”Hvad er det egentlig, der sker, når jeg er på WC". Fx som du beskriver, at barnet kan tro, det bliver skyllet med vandet ud osv.

 

Én af grundene er, at selvom man forestiller sig, at barnet tænker på samme måde som vi voksne, så er det ikke helt rigtigt. Fx bedømmelse af størrelsesforhold – om barnet kan være nede i toilettet rent fysisk – det er endnu ikke muligt for barnet at ”se”. Det kræver mere abstrakt tænkning og mange flere erfaringer med størrelsesforhold, som barnet endnu ikke er i stand. For nogle børn giver det indlysende nok en ubehagelig følelse af ”Hvad kan der ikke ske med mig”.

Samtidig har din søn det ubehageligt med høje lyde, så han har muligvis let ved at blive skræmt. Og børn er jo meget forskellige i temperament og reaktionsmønstre. Samtidig kan jeg forstå, at han samtid er god til at snakke om tingene. Og det tænker jeg, at I med fordel kan benytte jer af.

Jeg ved ikke om I kender historien om ”Hr. Pølle”. Det er en bog skrevet for børn, hvor forfatteren får helt konkret til værks med, hvad der sker, når vi går på WC. Og alligevel er det skrevet som en fortælling, som barnet kan forstå, og måske også synes er lidt morsom. Jeg tænker at den vil appellere til jeres søn, og give en anden indfaldsvinkel til de problemer, som I oplever. Det giver jer samtidig mulighed for at snakke om ”hvordan mon Hr. Pølle vil gøre/tænke”. Og det fritager jeres søn fra, at det er ham, der har et problem.

Forfatter: Birgitte Meldgaard Larsen & Claus Riis: Her Pølle – hvordan Oscar lærte at gå på toilettet. Forlaget Presto 2015. Jeg tror den kan lånes på biblioteket.

 

I kan jo eventuelt kombinere det med en fotoserie af jeres søns måde at tackle WC’et på, som vi beskriver i artiklen her på sundhedsplejersken.dk, med en skabelon for en personlig historie, I kan kombinere med.

Jeg håber at I bliver udfordringerne kvit med disse ideer.


Held og lykke med det

Else Guldager
Sundhedsplejerske phd. 


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2018. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk