Besøg våres webshop
Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Døgnrytmen udfordrer - pige knapt 11 mdr."Spørg os" svarer:

Kære Solveig.


 

Tak for beskrivelsen af de udfordringer I har med søvnen og jeres datter for tiden.

 

Jeg tænker som I, at én middagssøvn måske vil give en mere samlet rytme på det stadie, hun er nu. I kan fx forsøge at sørge for, at hun er aktiv i perioden frem til klokken 11.30. Måske med en lille snack-pause med et stykke frugt, et lille stykke brød og noget at drikke omkring klokken 9.30. Så hun får lidt brændstof på så hun har energi frem til frokost klokken 11.30 og middagssøvn ved 12-tiden. Hun vil sandsynligvis sove længere til middag ved den ændring.

 

I begyndelsen vil hun nok være lidt træt, hvor hun plejer at sove – det er altid en overgang, når man går fra to til én lur i dagtimerne. Måske er hun også lidt træt sidst på dagen. Jeg vil foreslå forholdsvis tidlig aftensmad (lidt tidligere end nu), og så måske et bad, før hun skal i seng.

 

Efter badet kan I give hende lidt babymassage og måske lidt stille musik, så hun kommer helt ned i gear, inden I giver hende natmad, som I plejer.

 

Så kan I prøve at putte hende i sengen med en bamse (eller et andet tøjdyr, som hun godt kan lide), synge en stille godnat-sang, slukke lyset og forlade rummet – måske med døren på klem. I lader hende være i sengen selv, hvis hun ikke kalder på jer med lyde eller med gråd.

 

Hvis hun kalder på jer, så går den der putter ind til hende og siger: ”Du skal sove nu”. Hvis det virker godt at lægge hende igen med bamse/tøjdyr/sut – sutteklud under dynen, så gør I det. Og hvis det bare hidser hende mere op, så lader I hende bare være. Hvis hun græder trøster I hende og putter hende igen, når hun er faldet til ro.

 

Jeg tænker, at det er godt at I er kropsligt aktive med hende i løbet af dagen. At hun leger tumlelege, eller kravler igennem en tunnel (kan købes for en ikke særlig stor sum), svinges i et lagen, i gynge på legeplads eller hjemme, kravler op og ned af trapper osv. Mange steder findes baby-rytmik eller babysvømning, som både giver inspiration, små legekammerater og masser af bevægelse. Det er godt for både udvikling og en naturlig træthed. Babymassage kan måske give ro i kroppen til sovetid.

 

Jeg håber, at I har fået forskellige ideer, som I kan forsøge jer med. Og til allersidst. Man ved at en fast rytme er væsentlig for søvn- og døgnrytmen. Så I er nok i gang med, at der skal ske et rytmeskift på grund af lidt ændret søvnbehov, som er betinget af hendes alder og udvikling.

 

Held og lykke med det.

 

 

De bedste hilsner

Else Guldager
Sundhedsplejerske.phd.


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2018. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk