Besøg våres webshop
Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Vores dreng er blevet sur og vrissen - 3,5 år"Spørg os" svarer:

Kære Annemette.

 

Tak for din beskrivelse af jeres søn, som også er ved at udvikle sin personlighed og vise, hvad han vil og hvad han IKKE vil. Og det giver lige nu konflikter.

 

Jeg tror, at du og din mand skal tage en nærmere snak om, hvilke rammer I forestiller jer, at jeres søn skal have. Hvad man kan stille af krav til en 3,5 årig dreng, som er i fuld gang med at lære verden at kende. At det pludselig er lyst om morgenen, det ved vi andre voksne. Men hvordan mon en 3,5 årig dreng, der pludselig lægger mærke til det nu, kan begribe hvad dag er for noget. Og at den lyse dag ikke lige er sådan noget, som mor og far kan bestemme over og gøre noget ved. Så det bliver morgen og lyst selvom det er mystisk for ham – og I skal spise morgenmad, og der skal dækkes bord først. Sådan er det bare. Måske kan han blive glad for at hjælpe med at dække bord, så han også bidrager. Det er der rigtig mange børn i hans alder, der gerne vil.

 

Jeg tænker det er væsentligt, at I voksne gør det, I skal og vil. Fx at det ikke er et spørgsmål, om mor skal på badeværelset og have tøj på eller om hun skal dække bord. Sådan er det bare. Måske han kan komme med derud på badeværelset, så han kan se, hvad der sker – men mor har noget, hun skal. Fx også spise morgenmad, det er slet ikke noget, der skal kommenteres, eller noget han skal spørges om.

 

Jeg møder ofte, at børn bliver stillet overfor en mængde forskellige spørgsmål. Om det vil dit, dat eller dut. Ofte ved de voksne godt, hvordan de vil have det – og måske er barnets mening ikke helt velkommen. Så lad være med at spørge, men tag en beslutning og gør det, der skal gøres.

 

Hvis det drejer sig om, hvorvidt barnet vil have den blå eller den røde bluse på, så er det helt fint at spørge, hvis du ved, at dit barn kan vælge.

 

Fortæl klart jeres søn, hvad der skal ske lige om lidt, så han har en chance for at indstille sig på, hvad der nu er gang i.  Og giv ham ros for samarbejde fx omkring at tage tøj på – ”Hvor dejligt at du fik blusen og bukserne på. Skal jeg hjælpe dig med strømper og sko?”

 

Den morgen med skrig og skrål, så hjalp det at give ham sutten, som ellers var lagt på hylden. Det kan blive en langstrakt afvænning fra sutten, hvor han kan blive usikker på jeres rammer, hvis han får sutten igen, bare han brokker sig nok.

 

Når I beslutter jer for, at det er slut med sutten, så er det vigtigt, at I er tydelige. Fx smider I den måske i skraldespanden sammen med ham – eller hænger den på et suttetræ, hvis der er sådan et i nærheden af, hvor I bor. Og så er det vigtigt at fjerne ALLE sutter.

 

Jeg tror, at I må indstille jer på, at jeres søn nu er så langt i sin udvikling, at I vil have perioder med både surhed og konflikter. Når noget nyt skal erobres (gå uden ble for eksempel eller holde op med at bruge sut) så er det et samarbejde mellem ham og jer. Hvor I også stiller krav til ham, som han af og til ikke er helt begejstret for. Men når han så har nået en ny milepæl (ikke mere bruger sut eller ble), så oplever han jo også stoltheden over, at han nu kan gå på toilettet – eller han kan undvære sutten. For han ved jo godt, at det kun er de mindre børn og babyer, der bruger sutter og bleer.

Der findes adskillige børnebøger om at holde op med sut og ble. Og jeres søn kan måske få gavn af at få læst dem op, så I kan få snakket om, hvad der sker lige nu.

 

Jeg håber, at I har fået ideer til hvordan I kan komme videre.

De bedste hilsner

 

Else Guldager
Sundhedsplejerske phd


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2018. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk