Besøg våres webshop
Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Vi er desparate - vores søn vil ikke sove 2 ½ år."Spørg os" svarer:

Kære Sofie.

 

Tak for beskrivelsen af jeres putning om aftenen. Jeg tror, der er lys forude, men det vil kræve samarbejde både mellem jer voksne og mellem jer og jeres søn.

 

Jeg tror, du har helt ret i, at jeres søn vil være sammen med jer, uanset om han er ør af træthed. Men det skal I ikke tillade!

 

Jeg tænker, der må noget overraskende til, og I voksne må sætte en ny ramme omkring ham, så I kommer tilbage på sporet, når han bliver puttet. Det er vigtigt, at I voksne forbereder jer, og at I fortæller ham, hvad der skal ske på en god måde. Jeg tænker, at en soveplakat kan være en mulighed. Jeg forklarer nærmere om lidt. Og måske kan I overveje at noget nyt og overraskende tilføjes jeres aftenritual.

 

Jeg ved ikke om han kan lide blid musik. Men nogle børn beroliges af, at der er lav og stille musik at lytte til. En lille højtaler koster ikke meget og kan sluttes til en afspiller af én eller anden slags. Han skal IKKE selv kunne betjene udstyret, det skal I. Det er én ide. En anden ide kan være, at han vælger et nyt sovedyr, som kan være sammen med ham, når I forlader sovescenen. Det passer på ham, og er er hans gode kammerat.

 

Soveplakaten bør være et fælles projekt, som I forbereder på forhånd. I kan producere nogle tegninger eller have nogle fotos, som kan klæbes op på plakaten – en slags tegneserie med ham selv i hovedrollen – som I hænger et passende sted på hans værelse. Han skal kunne se den fra sengen. Nu klæber i aftenritualet op sammen. Han får mad, bad, …. Hvad I nu gør. Han siger godnat. Han lytter til musik – eller ligger med sit krammedyr – eller noget helt tredje, som I synes passer ham bedre. På sidste foto sover han dejligt. I sætter plakaten op i fællesskab. I taler om hvad der sker på de enkelte dele. (Og I sætter IKKE fotos af at han beder om vand, at han græder, hyler, han vil sidde på potte og beder om, at I kommer osv.).

 

I fortæller ham, at I voksne nu sammen har besluttet, at I vil have, han skal sove på den måde, som det sker på soveplakaten. (Ikke noget med lange forklaringer fra jer om hvorfor osv.) Enkle og korte sætninger, der er lette at forstå. I taler med ham om, hvad han tænker om at prøve den nye måde at falde i søvn på. Lyt til hvad han fortæller og oplever. Kom ham i møde, hvor det er muligt. Men lad rammen omkring, hvordan han skal puttes, være helt klar.

 

Så får I hængt plakaten op på værelset. Når ritualet er sket i virkelighedens verden (sidste step, før han sover på sidste foto), så kysser I ham godnat i sengen, putter ham og forlader ham (med musik eller sovebamse eller …). I kan lade døren stå på klem, og I går ud af rummet. Han vil sikkert kalde på jer, og efter 5-10 minutters gråd og skrigeri (i værste fald), så går I ind og beroliger ham. I peger på hvor I er i planen, trøster og siger, at nu skal han sove. I kan høre han er ked af det, at I er der for ham. Han skal putte sig og sove.

 

Jeg håber, at en mere klar ramme omkring, hvad I forventer, når jeres søn bliver puttet, det hjælper jer alle tre.

 

Jeg lægger mærke til, at den klare ramme i dagplejen er god for ham. Men det er jo hjemme hos jer far og mor, at han gerne vil forlænge den vågne tid, få lidt mere af jer. Det duer bare ikke, for han skal have søvn nok, og I skal have en aften, som ikke ender i råberi, surhed osv.

 

Det er vigtigt, at I forældre hjælper og støtter hinanden. Det kan I gøre ved at forberede jer godt sammen – og senere bruge tid på at forberede jeres søn sammen, så det igen bliver dejligt for ham at komme i seng og falde i søvn i tryg forvisning om, at det er sådan det skal være.

 

PS. Vågelamper gør i nogle tilfælde mere skade end gavn. Så jeg vil foreslå, at I lader dem være slukket. Et mørkt rum får hjernen til at producere melatonen. Det virker søvnfremkaldende. Lys derimod - også fra TV mv., har den modsatte virkning.

 

Held og lykke med det nye aftenritual.

 

De bedste hilsner


Else Guldager
Sundhedsplejerske ph.d.


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk