Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Udfordringer med to børn - 4 og 3 år.


Hej Else

 

Tak for gode råd sidst. Kort opsummeret er vi en familie på 4. Datter 3 år til juni og søn 4 år til april. Far og mor.

 

Min store dreng på snart 4 år, har til jul givet sutten til julemanden, og det samme med min datter, så langt så godt. Det er bleen der driller, for med opstart i børnehave for ham i juni måned sidste år, var der ingen ro over sommeren til det, og sygdom det meste af efteråret, og sutten der blev smidt til jul.

 

Han ville i en alder af 18-19 måneder gerne bruge potten om aften. Så stoppede det. Så har det været toilet i 14 dage om aftenen, så har han takket nej. Det er først efter jul, han vil i børnehaven, men nu hopper han også fra der. Hvad kan vi gøre for at gøre det bedre? Jeg oplever at bleerne er svære at skifte. Han vil ikke. Og det tager over en time, hvor han græder, sparker og siger nej. Han vil vælge ble, selv sætte den på, selv trække bukserne op i sit tempo, men det tager over en time til tider. Han er begyndt at holde på vandet og kommer kun af med afføring hver anden dag. Hvad gør jeg lige for at hjælpe ham???? Han laver stort hjemme og ikke i børnehaven. Eller når vi er på besøg.

 

Han er en sød og kærlig dreng, som går i hjertet på de fleste oppe i børnehaven. Tro du de tager særligt hensyn til ham?? Spekulerer på om det er godt i forhold til kammeratskab. Han leger tit alene, holder sig ude af større grupper og har altid observeret mere end deltaget i legen. Han tager selv tøj af og på. (For det meste) Han er smilende glad. Hans bedste ven og han leger rigtig godt sammen, hans ven er 5 måneder yngre end ham, men de har en god kemi, og de har legeaftaler. Han har også legeaftaler med andre, men er bedst i mindre grupper. Kan vi gøre noget for at støtte ham til mere fællesskab, hvis han selvfølgelig vil?

 

Han har en rigtig svær periode både med ble, mad og ting han gerne vil bestemme. Anfaldene kommer som fra en klar lys himmel, og der er ikke så meget der viser at der er et på vej. Er det ble, kan det tage op til en time at skifte ham. Han vil ikke have ble på, piller ved en når han er skiftet. Hiver den af. Hiver nogen gange også tøjet af. Det kan være flyverdragten på vej ud, hvor han så siger han ikke vil ud, det kan være mærkerne i tøjet der skal klippes af. Den tendens kommer og går meget ved ham og har altid gjort det. Han kan ikke lide mærker.

 

Han har de sidste par år haft svær ved fysisk kontakt, med mindre han kontakter os. Før blev han ked af det, hvis vi rørte ved ham, og vi skulle tørre ham af på en bestemt måde, nu styrer han det selv, men siger vi skallade være med at røre ham.

 

Får han et af sine anfald, bliver han sur og sparker ud efter os hvis vi nærmer os. Og her vil han ikke have fysisk kontakt.

 

Som sagt kan bleskftet tage flere minutter og op over en time, hvor vi kommer og går til puslepladsen. Han kan nogle gange bare ligge der ude og snakke, hvor jeg forklarer at jeg lige går ind til hans lillesøster for at snakke lidt med hende, også kommer ud og hører om han er klar til at få skiftet ble.

For har han et anfald, vil det blive til en kamp at få ham af bleen og vasket og en ny på, hvor han kæmper og kommer op i det røde felt. Det bryder jeg mig ikke om, og konflikten vil eksplodere, hvor han næsten ikke er til at falde ned igen. Hans verden har altid været lidt lettere at vælte end søsterens verden.

 

Hun bliver ked af det, og er for det meste nem at tage op og trøste. Hun vil gerne have fysisk kontakt, og slår sjældent. Gør hun, gør det ikke ondt, men min store dreng har kræfter. Og mange af dem.

 

Ud over bleen er tøjet også en konflikt udtagen når hans far lader ham vælge mellem alt tøjet. (Det er ham der tager dem om morgen). Han vælger selv det hele og tager det gerne på, når han lige er vågnet. Morgenmad spiser han ikke, hverken hjemme eller i børnehaven. Det gjorde han før da jeg afleverede, men dengang blev de også afleveret 8.30. Nu cykler de 6.45, og hans første måltid er klokken 9 i børnehaven. Her får de frugt og sundt lyst brød, som lige er noget for min søn. Der ryger 3 -4 skiver af det ned. Frokosten er som regel rugbrød, og makrel eller leverpostej med rødbede holder han sig til. Det er noget han kender. Han smager af og til på det varme, men er heller ikke meget til det. Siger tit herhjemme at det skal blive koldt. Han spiser som regel godt til eftermiddagsmåltidet og nogle gange aftensmad, men kan også sige pænt nej tak for at gå ned og lege. Jeg har tit tænkt på om det bare er fordi han er så træt, at han ikke kan forholde sig til det på det tidspunkt. Han går gerne i seng med et godnat måltid.

 

Men hans anfald gør mig blød om hjertet, og jeg kan tage ham i forsvar, hvis jeg synes hans far er hård ved ham. Der er nogle gange hvor jeg synes tonen er lige hård nok, eller hvor han bare får time out på time out, og hvor jeg så lægger mig imellem. Der må da være en bedre måde at gøre det på.
 
Deres sengetid er meget faste og der bliver ikke rokket ved i weekender eller ferier. Klokken syv, hvilket måske ikke giver mulighed for Disney Show men så ser de Mascha og bjørnen eller brand mand Sam Postmand Per  osv.

 

Når han får anfaldene bliver jeg af til frustreret og går en tur, evt. op for at hente uret og sige at nu skal han have flyverdragt på for nu skal han ud. ”Jeg vil ikke ud, for jeg vil være indenfor. Det er derfor,” siger han og vil stadig ikke ud. Dog lykkes det så alligevel. Da uret ringede siger han glad, nu er jeg klar. Flyverdragten drillede et par gange, men han tacklede det. Og det fik så mig til at tænke, at det også går lidt den rigtige vej, men at vi nok på grund af alderen må forvente flere anfald igen. Kommer tit i perioder, og når han får mange af dem om dagen, kan det godt vare over flere uger før de igen stilner af og så har vi en glad og dejlig dreng igen.

 

Når han render rundt alene i børnehaven, får jeg lidt ondt i maven. Håber han trives og er glad, men han vil gerne lege med sin bedste ven, men leger også med nogen af de andre. Helst når det bare er en anden dreng. Ude i børnehaven cykler han gerne rundt, graver lidt og gynger. Hvis vi evt. skal flytte, kan jeg godt blive nervøs for, hvordan han vil reagere på det og evt. en ny børnehave. For de er gode og forstående og engeret personale, trods de som andre også lægger under for nomineringer.

 

Jeg vil bare gerne give ham de bedste forudsætninger for at klare sig med nærvær leg og læring og trygge rammer, og hvor han altid er god nok.

 

De har været lidt hårde ved ham oppe i børnehaven. Hans bedste ven har siddet ovenpå ham og banket hans hoved ind i væggen, selv om vennen er mindst af alder. 6 måneder yngre, og er min dreng ikke helt så stor fysisk. En anden dreng han og vennen leger med har bedt ham gå og sagt, at han ikke måtte være med, også trækker min dreng sig. Hvad kan vi mon gøre for at give ham endnu bedre betingelser?

Vi havde snakket om, at han nu hvor vi har så mange konflikter med bleen skulle smide den nu i ferien, men jeg har droppet den, fordi han blev syg i starten af ugen, og derefter har sagt han stadig er lille og bruger ble. Og min anden frygt går på ,at han holder på afføringen og vand. Hans ble kan være tør frem til middag og nogle gange også om aftenen. Det er næsten 12 timer. Så får han ren ble på til natten, tisser og vil have en anden på, hvilket han får og derefter er den tør til næste dag.

 

Min yngste er modsat. Hun vader ind og charmerer sig ind. Hun vil og får gerne lov at være med. De sloges af og til indbyrdes og min søn vælter sin søster omkuld. Her må jeg sige til ham, at det må han ikke og trøste hende.

 

Mange hilsner


/En bekymret mor.

Læs svaret

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk