Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Hvordan kommer far tæt på? Baby 8 måneder."Spørg os" svarer:

Kære Ems.

 

Tak for dine spørgsmål om hvordan I kan styrke tilknytningen mellem jeres 8 måneders gamle barn og far, og hvordan din kæreste kan tackle far-rollen.

Jeg kan følge dig, når du beskriver det, der sker, som en ond cirkel. Du tager dig meget af jeres fælles barn, I har en nær kontakt, og far er efterhånden blevet lidt fremmed og kontakten er blevet mere og mere tynd. Det er ubehageligt, når man gerne vil være en far med et tæt forhold, og så mærke at blive valgt fra af en baby, der tydeligvis foretrækker mor.

 

Jeg tænker, at du er på rette spor, når du foreslår, at far og baby skal være mere sammen. Det vil nemlig styrke deres forhold.

 

Allerførst vil det være rigtig godt, hvis I voksne får talt sammen, om hvordan I kan styrke og hjælpe hinanden med det. For det er væsentligt, at I ser et tættere forhold mellem far og barn som noget, I begge kan bidrage til. Du som mor skal trække dig mere tilbage og give plads til far – og omvendt så er det vigtigt, at far tager den tomme plads.

 

Det kan være svært at finde på, hvad man lige skal med et barn på 8-9 måneder. Jeg har valgt lidt forskellige aktiviteter, som især har vægt på at styrke kontakten mellem voksen og barn. Dvs. noget som far måske kan bruge som inspiration til at være sammen med jeres barn. Det er en god ide, at du lader far og barn i fred, når de er sammen. Så bliver deres samvær mere intenst. Det er bedst, at jeres barn er mæt og glad, når far og barn skal være sammen. 

 

Med en baby på 8-9 måneder kan man:

 

Tumle rundt på gulvet og lege fysiske lege – fx ’lege flyver’, hvor den voksne lægger sig på ryggen og ’flyver med barnet’ på fodsålerne og holder godt fast i barnets hænder, man kan kaste barnet op i luften og gribe det igen og alt det andet, som man finder på,

 

Lege når barnet sidder på skødet af den voksne – fx lege ’nu kommer der en lille mus’ – og med sine fingre kan den voksne kravle lidt rundt på barnet, mens man siger: ’Nu kommer der en lille mus, den leder efter et lille hus’ og så ende med at finde huset ved at kilde barnet fx under hagen, eller hvad der nu er sjovt, når musen ’finder sit hus’. Eller synge en sang for barnet.

 

Far kan også sætte noget musik på og danse til musikken med barnet i favnen.

 

Når barnet skal have skiftet ble, kan far også lege lidt. Fx borte-borte – tit-tit. At man gemmer barnets ansigt fx bag en stofble og siger ’borte-borte’ – og så tager bleen væk igen og siger ’tit-tit’.

 

Far kan være den, der putter barnet i bad. Det kan være sjovt og dejligt, og de allerfleste børn holder meget af at blive badet.

 

I kan tænke over hvordan I sidder, når I spiser mad. Hvis far sidder ved siden af jeres barn, så han er den, der hjælper med mad og drikke, så styrker det også kontakten mellem far og barn.

 

Det er rigtig godt at far putter jeres barn om aftenen, når det er tid at sove. Bliv endelig ved med det.

 

I nogle kommuner er der fædregrupper, hvor fædre er sammen med deres børn og hygger sig med hinanden. I kan undersøge, om det findes i nærheden af, hvor I bor.

 

Måske er der en svømmehal, hvor der er babysvømning. Her kan far måske melde dig til og få rig lejlighed til at få nye oplevelser sammen. Det er også en dejlig måde at være sammen med sin baby på.

I kan jo begynde lidt efter lidt med nogle ting, som far selv synes er gode ideer. Og så se hvordan baby reagerer på det. Måske skal relationerne bygges langsomt op, eller måske er der noget, hvor far og barn finder hinanden på en god måde, og så er en god cirkel i gang.

 

Børn er meget opmærksomme på, hvad der foregår omkring dem. De mærker også straks, om man som voksen er 100% til stede i sin kontakt og i det, der opleves. Dvs. at dele sit nærvær mellem sin baby og mobiltelefonen eller computeren er simpelthen no-go. Barnet mærker omgående, at kontakten til den voksen bliver tynd.

 

Jeg håber, at I kommer videre med at far og barn å finder sammen igen og får en tæt relation. Det er til fælles glæde for jer alle tre.

 

Held og lykke med det.

 

Else Guldager
Sundhedsplejerske ph.d.


Til spørgsmål »
Tilbage til oversigten »

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk