Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Niels Michelsen

Børnelæge, med særligt kendskab til børne- og ungepsykiatri.

Om mit arbejdsliv:

Jeg holder af, at jeg som børnelæge skal hoppe, lege, spille bold, tegne og hinke for at komme i snak med mine patienter. At jeg skal henvende mig på en sjov og skæg måde for at få kontakt. Som børnelæge nytter det nemlig ikke at sidde på den anden side af et stort skrivebord og sige fine ord.

Jeg har haft en hospitalskarriere, hvor jeg har været på en række forskellige hospitaler i omkring 15 år. Undervejs blev jeg altså speciallæge i pædiatri – børnelæge – og jeg har derfor været på flere børneafdelinger. Her blev jeg opmærksom på, at når det drejer sig om børn, så er det ikke nok kun at hjælpe dem. Særligt hvis de er handikappede. Så må der ses på hele familiens situation og hjælpes hele vejen rundt. Det vil sige støtte forældre, se på netværk, økonomi, bolig med mere. Hermed blev min interesse for socialmedicin vakt.

Jeg blev ansat som socialoverlæge i socialforvaltningen i Københavns Kommune. Her arbejdede jeg i omkring 25 år med omsorgssvigtede, mishandlede og seksuelt misbrugte børn. Undervejs blev jeg speciallæge i socialmedicin, og siden også professor.

Derefter var jeg overlæge i to år på børneafdelingen på Rigshospitalet. Her oprettede jeg et Team for Seksuelt Misbrugte Børn, som nu er blevet et fast tilbud på Rigshospitalet.

Jeg har i det meste af mit arbejdsliv haft privat praksis ved siden af mine ansættelser. Her har jeg også arbejdet med omsorgssvigtede og misbrugte børn og unge. Jeg har nu solgt min praksis og er næsten gået på pension. Når jeg siger næsten, skyldes det, at enkelte af mine patienter stadig kommer hos mig. Min ældste patient er i dag 56 år, og ham har jeg kendt, siden han var dreng. Jeg er derfor blevet ansat i min egen praksis på nedsat tid af hende, som har købt den.

Derudover har jeg taget, og tager stadig, aktiv del i den offentlige debat om børns vilkår. Jeg har holdt flere foredrag i institutioner og i skoler. Og så har jeg undervist en del.

Om mit familieliv:

Jeg er gift – og heldigvis med den samme kone – gennem 43 år. Vi har to voksne børn og to børnebørn. Og de betyder meget for mig i min hverdag. Jeg holder af kærligheden og gensidigheden i min familie. Det er dejligt at have nogle at være trygge med og at kunne udveksle erfaringer med. 

Helt kort om:

Det bedste ved at blive forælder er...
Gensidigheden. At være tæt sammen med et andet menneske, som har brug for én, og som giver én en masse igen.

Den største overraskelse som forælder er...
Som helt nybagt forælder bliver man overrasket over, hvor radikalt ens tilværelse bliver ændret. Det tager meget tid rent praktisk, og det tager meget tid følelsesmæssigt at lære at være gensidigt sammen.

Den sværeste udfordring som forælder er...
Hvis det ikke går så godt for ens børn. Og hvis det ikke er nemt at finde ud af: Hvad gør jeg nu for at støtte og hjælpe så godt som muligt?

Det jeg holder mest af ved familielivet er...
At være tæt på andre. At man kan få en troværdig og loyal gensidighed. Kærligheden. At uanset hvad der sker, så tror og stoler man på hinanden.

Det jeg holder mest af i min hverdag er...
Min familie.

Det jeg holder mest af ved mit fag er...
At jeg holder det at kommunikere med andre mennesker ved lige. At jeg bliver ’aflært’ udemokratiske og autoritære adfærdsformer, fordi at det er børn, som jeg kommunikerer med.

Det vigtigste for en god barndom er...
Tryghed i bred forstand. Både materielt – mad, tøj og varme. Og følelsesmæssigt – at der er nogen der passer på én, holder af én, elsker én, og som vil støtte én, hvad enten det går skidt eller godt.

Det vigtigste for et godt forældreskab er...
Loyalitet og gensidighed. At man kan tale med hinanden, føle tillid til hinanden og acceptere hinandens måder uanset forskelle. At man kan indgå kompromiser. At man kan diskutere uden at nedgøre.

Det ville være skønt, hvis...
Hvis børn havde sikre forhold i deres omgivelser og i deres følelsesliv, både lokalt og globalt. Jeg møder mange flygtninge- og asylbørn, som har set far blive skudt, mor blive voldtaget, og bedstemor blive slæbt ud af huset. Jeg ved godt, det er svært at få til at forsvinde, men hvis blot der kunne komme en udvikling i en positiv retning. En udvikling mod mere sikre forhold.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk