Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Else Guldager

Sundhedsplejerske og ph.d. i sundhedsvidenskab

Om mit arbejdsliv:

Jeg har altid arbejdet med børn. Og på mangfoldige måder. Jeg går op i, at det jeg laver skal være til gavn for noget eller til nytte for nogle.

Jeg blev sundhedsplejerske og arbejdede i en årrække på Vesterbro i København. Men da jeg en dag brækkede benet, så jeg ikke kunne arbejde i tre måneder, kom jeg til at spekulere. For da jeg kom tilbage på mit arbejde, kunne jeg se, at amninger var gået i stykker, familier havde fået det svært, ja, meget var i det hele taget gået dårligt. For ingen havde passet mit arbejde, mens jeg havde været væk. Jeg kom til at tænke over, om det måske betyder mere, end man lige tror, at der er en sundhedsplejerske til rådighed for småbørnsfamilier.

Det mundende ud i et forskningsprojekt, hvor jeg undersøgte, hvad det betyder, at der kommer en sundhedsplejerske i en familie. Det foregik på universitetet, og jeg endte med at blive ph.d. i sundhedsvidenskab. Jeg har siden da arbejdet med børnefamilier, blandt andet har jeg været leder af sundhedsordningen i Lyngby-Taarbæk Kommune og jeg har været konsulent for Sundhedsstyrelsen og arbejdet med projekter om håndhygiejne og dagpleje.

Siden 2004 har jeg været selvstændig konsulent på fuld tid. I den tid har jeg blandt andet skrevet håndbogen: "År 1 – når I har fået barn".

Om mit familieliv:

Jeg har været igennem en skilsmisse, mens mine to børn boede hjemme. I dag er de voksne. Mit syn på skilsmisse er, at det er et valg mellem to onder: At skulle blive i et kæresteforhold der ikke kører eller at skulle bryde familien op. Det er svært. Jeg har brugt mange kræfter på at finde ud af, hvordan både voksne og børn kan føle sig tilpas efter et brud. Både i den første tid, hvor de voksne er sårede og i krise. Men også på lang sigt. Jeg har arbejdet meget med, hvordan en moderne familie, hvor jeg er blevet gift igen, og hvor min eks-mand har fundet en ny partner, kan fungere godt i dagligdagen for alle. For det er kærligheden og tilknytningen til ens børn og måske nye partner, som er fundamentet under tilværelsen.

Helt kort om:

Det bedste ved at blive forælder er...

Den kontakt man som far eller mor går ind i til sit barn. Som folder sig ud for én, og som folder én selv ud. For at følge med i et barns udvikling er det mest fantastiske, man kan komme til. Der sker hele tiden noget nyt med ens barn, som man stillet overfor. Og hvert barn er så forskelligt med temperament og præferencer.

 

Den største overraskelse som forælder er...
At man mærker historiens vingesus. At man føjer nye generationer til og dermed bliver et led i en lang kæde.

 

Den sværeste udfordring som forælder er...
At finde balancen mellem begrundet bekymring og ubegrundet bekymring. Altså at finde ud at være der, men samtidig finde ud give slip. Og udfordringen skifter igennem de forskellige faser af barnets opvækst. Mens det er helt lille, kan det handle om, hvorvidt badevandet er for varmt eller for koldt. Når det bliver lidt ældre, kan det være første gang, det går alene i skole, og man sidder hjemme og tænker uh. Eller når det som voksent vil rejse langt væk.

 

Det jeg holder mest af ved familielivet er...
Den tryghed der er i at kende hinanden godt. Og den inspiration og udfordring der ligger i at kende hinanden godt. For det er jo i familien, at man får de største sandheder at vide. Og så det at lave noget sammen – mad, udflugter og fælles oplevelser.

 

Det jeg holder mest af i min hverdag er...
Alle de små ting. Samværet med mine børn, min mand og mine venner. Eller bare det at nyde en god kop kaffe. Eller se på en smuk udsigt ud af vinduet. Jeg kan godt lide Dan Turell’s digt: ”Jeg holder af hverdagen”. For det gør jeg.

 

Det jeg holder mest af ved mit fag er...
At det har med børns liv og udvikling at gøre. Det er så livsbekræftende og ansvarsfuldt at være sundhedsplejerske.

 

Det ville være skønt, hvis...
Man i vores samfund var bedre til at se livet med børns øjne. For så ville man fx ikke tro, at man kunne få forældre til at arbejde mere. Alle undersøgelser viser, at forældre synes, at de arbejder for meget. Og at det som børn allerhelst vil have er mere tid med deres forældre. Ikke bare såkaldt kvalitetstid, men også kvantitetstid. Altså tid nok. Men den synsvinkel er slet ikke i fokus.

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk