Find svar
Find svar
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Vuggedød

Tre enkle råd hjælper jer

Vuggedød:

Antallet af vuggedøde børn har de seneste år stabiliseret sig på et lavt niveau. Det hjælper at forebygge. Derfor er det vigtigt at følge de tre enkle råd:
• Læg barnet til at sove på ryggen
• Lad være med at ryge under graviditet - og undgå tobaksrøg i hjemmet
• Lad ikke barnet få det for varmt, når det sover.

 

Det frarådes forældre, som er påvirkede af medicin eller alkohol, samt forældre som er stærkt overvægtige, at de sover sammen med spædbarnet.

For at forebygge at barnet får et fladt baghoved eller skævt kranie, er det vigtig, at barnet ligger meget på maven og siden, når det er vågent. 

Et sikkert sted at sove - barnets egen seng

Det har vist sig, at det sikreste sted et spædbarn kan sove, er i sin egen seng i samme rum som forældrene. Barnet skal ikke have hovedpude, for det skal kunne bevæge hovedet, når det sover. Andre hjælpemidler skal du heller ikke binde an med, uanset om fabrikanterne forsikrer dig om, at det netop er velegnet til dit spædbarn. Du skal også undgå tæpper, legetøj og andet, som barnet kan komme til at "vikle sig ind i", mens det sover. Det er godt, hvis du lægger spædbarnet til rette i sin egen seng, så det placeres afstand fra hovedgærdet, trukket ned mod fodenden af sengen.

 

Barn i egen seng

Baby sover i sin egen seng*  

Hvis I gerne vil sove sammen med barnet

Hvis I gerne vil sove sammen med jeres barn, så anbefales det af myndighederne, at barnet lægges mellem sin egen seng og den ene af jer. Barnet skal ligge under sin egen dyne, så det ikke bliver for varmt under den voksnes dyne, fx hvis det ligger imellem jer.
 

Baby sover i forældres seng

Baby sover i forældrenes seng*

 

Det er væsentligt, at jeres barn ikke kan falde ned mellem babysengen og jeres seng, og at barnets ikke er for varm.

 

Kilde:

Forebyg vuggedød - og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved. Sundhedsstyrelsen 2012.

* tegninger Keld Petersen - gengivet med Sundhedsstyrelsens tilladelse.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk